Blog

Genellemeyelim ama… Kötü bir müdürün 5 özelliği..

negative
Bağlılık Faktörleri / Çalışan Bağlılığı / Liderlik / Ödül ve Takdir / Ofiste İletişim / Şirket Kültürü / Yöneticinin Kalitesi

Genellemeyelim ama… Kötü bir müdürün 5 özelliği..

Bir şirkette çalışan sirkülasyonu hızlıysa belli başlı bazı sebeplerden söz edilebilir, örneğin, işe alım süreciyle ilgili bir sorun olabilir, şirket çalışanlarına boğucu bir ortam sunuyordur ve çalışanlar bir süre sonra kaçmak için yol arıyor olabilir. Fakat bilinen ve hemen herkesin uzlaştığı bir görüş, çalışanların şirketlerini terk etmelerinin en önemli faktörlerinden biri kötü yöneticilerdir. Gallup’un yayınladığı araştırmaya göre, çalışanların %50’si kariyerlerinin bir noktasında kötü yöneticilerden kaçtıklarını belirtmişlerdir. Kötü bir yöneticinin davranışı veya performansı ile ilgili çok farklı açılardan yaklaşılabilir, ancak gelin bu kötü yöneticinin 5 özelliğine bir bakalım… Sizin müdürünüzde bu özelliklerden kaçı var?

  1. Kötü bir müdür sürekli çalışanlarını “mikro” olarak yönetmek ister : Bu müdürler çalışanlarının iş yapma biçimi ile onların “kontrol” isteklerinin optimum noktasını bulamamış müdürlerdir. Eğer olması gerekenden daha ayrıntılı şekilde yapılan her işten haberdar olmak isteyip, neredeyse her adımı kontrol edip onaylamak istiyorsa “delege” etmekle ilgili problemi var demektir. Doğrusu çalışanların iş yapma biçimleri ile müdürün istediği ayrıntı arasında uygun bir çalışma anlayışı oturtmaktır. Mikro takip çalışanı boğduğu, müdürünün ona bir güveni olmadığını gösterdiği gibi müdür için de gereksiz bir iş yükü getirir. İşe “yapabilecek” olanı alıp belli bir özgürlük vermek, “şüphe” esasına değil “güven” esasına göre yönetmek iyi bir liderin önemli bir özelliğidir.
  2. Kötü bir müdür işyerinde zorbalık ve kötü davranışa göz yumar : İngiltere kaynaklı bir ankete göre çalışanların %91’i şirketlerinde müdürlerin zorbalığa karşı gerekli davranışı göstermediğini ifade etmişler. Yine çalışanların %75’i, işlerinden kovulmaktan korktukları için zorbalığa ses çıkaramadığını ifade etmiş. Bu oranlar Türkiye’de de bence çok farklı değildir. Kötü bir müdür iş yerinde zorbalık anlamına gelebilecek, bazı çalışanların ses çıkarmasını önleyecek davranışlara göz yuman müdürdür.
  3. Kötü bir müdür ekibine yeteri kadar sık & anlamlı iletişimi önceliğine almaz : Çalışanlar müdürlerinden sürekli geliştirici geri besleme, takdir beklerler, bu aynı zamanda onlara desteklendikleri ve izlendikleri duygusunu verir. Birçok şirket yıl sonu tek bir görüşme yerine çeşitli araçlarla sürekli geri besleme ortamını yaratmaya çabalıyorlar ancak bu kültürel bir değişim ile olur, araçlar kullananlar olursa bir anlam ifade eder. Müdürler uygun ve yapıcı geri besleme vermeyi bilmiyorsa ve her diyalog çalışana negatif duygular veriyorsa o zaman araçlar da bir işe yaramayacaktır. Yapıcı bir geri besleme için yapılmaması gerekenler için bu yazıya bakabilirsiniz.
  4. Kötü bir müdür ekibini karanlıkta bırakır : Şirketlerine ve işlerine daha bağlı olmaları için çalışanların net bir iş tanımına ihtiyaçları vardır. Bu konuda her çalışanın doğru bilgilendirilme hakkı vardır. Yine şirket politikaları ve önemli gelişmelerle ilgili şeffaf olmak çalışanları şirkete bağlayan önemli faktörlerden biridir. Aşırı bir gizlilik içinde çalışan, etrafında “imtiyazlı” bir küçük ekip yaratıp diğer çalışanları karanlıkta bırakan müdür kötü bir müdürdür. Zor bile olsa şirketin içinden geçtiği zorlukları çalışanlar ile dürüstçe ve özgün bir şekilde paylaşmak ve onların görüşlerini almak müdürün çalışanlar gözünde güvenini arttıracaktır.
  5. Kötü bir müdür genelde çalışanlarının eksik taraflarına odaklanır : 

Bu tablodan da görüldüğü gibi, şirketine bağlı çalışanlar ile müdürlerin çalışanların olumlu ve güçlü yanlarına odaklanması arasında bir uyum bulunmaktadır. Görülüyor ki, çalışanların güçlü yanlarından bahsetmek, teşvik etmek, ama gelişebilecekleri alanları uygun şekilde ifade etmek çalışanların bağlılığını arttırmaktadır.

İyi bir haberle bitirelim, yöneticilik yetenekleri de uygun eğitimler ve çalışmalarla geliştirilebilir.

Esinlenme : https://www.tlnt.com/5-signs-of-a-terrible-manager/   & Kendi yorumlarım

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir