Blog

İş hayatında pozitif enerjimizi nasıl yükseltebiliriz ?

Liderlik / Ödül ve Takdir / Ofiste İletişim / Şirket Kültürü

İş hayatında pozitif enerjimizi nasıl yükseltebiliriz ?

Olumlu düşünmek son dönemin en çok yaygınlaşan konularından biri… Şüpheci yaklaştığımız zamanlar olabilir, etraftaki içerikleri kendi hayatımıza alırken “seçici” olmamız gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu konudaki literatürü ve çoğunlukla kabul edilmiş yaklaşımları bir yazıda bir araya toplamak istedim. Bu görüşlere göre olaylara pozitif ve iyimser bir yaklaşımla, sonuçlarla ilgili iyimser bir düşünce geliştirdiğimizde bu eylemlerimize de yansıyor ve olumlu bir sonuç alma ihtimalimizi arttırıyor. İyimserlik aslında negatifliği yok saymak demek değil, fakat olumsuz engelleri görerek, değerlendirerek eylemlerimizi planlayarak pozitif taraflara odaklanmak olarak belirtilebilir. Bir müdürümün dediği gibi “Optimistler daha naif görünebilirler ancak daha çok iş bitirirler.”

Zor durumlarımız olduğunda pozitif bir davranışa “geri dönmek” değerli… Olumsuz kaldığımız zamanı boşa harcıyoruz, çözüme dönük bir katkısı olmuyor. Ne kadar hızlı dönersek, o kadar da iyi… Aşağıda referansları ile birlikte, pozitif davranışa dönmenize yardımcı olacak bazı yöntemleri listeledim… Sizin için hangisi işe yararsa onu kullanabilirsiniz…

  1. Doğaya açılmak : Araştırmalara göre ofis dışında doğada zaman geçirmek insan sağlığına olumlu etkiliyor. Doğal ortamlarda zaman geçirmenin stres seviyelerini azalttığı, hafızayı geliştirdiği ve bir tazelik duygusu verdiği bilimsel olarak gösterilmiştir.
  2. Normalde yapmadığınız “hoşluklar” yapmak : Diğer insanların gülümsemesini sağlamak, onlara yardımcı olmak, onlar kadar sizi de mutlu ediyor. Odağınızı problemlerinizden alıyor ve diğer insanların hayatlarına olumlu bir dokunuş yapmanızı sağlıyor. Genel havanızı daha iyi bir hale getiriyor. Örneğin ben lise öğrencilerinin projelerine yardımcı olduğum saatlerde gerçekten farklı ve olumlu bir havaya giriyorum.
  3. Bir şükran duygusu geliştirmek : Hayatımızdaki olumlu ve pozitif noktaların farkında olmak ve bunları hatırlamak pozitif tarafa geçmek için güzel bir yol olabiliyor. Bugün hayatınızda nelerden mutlu olduğunuzun bir listesini yapın… Sonunda iyi hissedeceksiniz.
  4. Bir ara vermek : Yoğun tempodan çıkıp kısa ve kesintisiz bir ara vermenin birçok faydası var. Geri döndüğünüzde daha olumlu ve verimli olabiliyorsunuz.
  5. Bol bol gülmek : Kahkaha atmanın neredeyse bize ilaç etkisi yarattığı gösterildi. Kendi hayatınıza bakın, arkadaşlarınızla kahkahalar attığınız günlerde genel olarak daha olumlu oluyorsunuz değil mi…
  6. Kendi iç sesinizle olumlu diyalog geliştirmek : Kendinizle konuşmanızda diğer sesin sizi aşağı çekmeyecek şekilde, olumlu bir ses olmasını sağlarsanız, bu önemli bir katkı sağlıyor. Ben o iç sesimi seviyorum, görüşleri değişebiliyor, ama o olumlu olduğunda ben de daha olumlu oluyor, daha iyi hissediyorum.
  7. Uyku sağlığına dikkat : Araştırmalar göstermiş ki, 5 saatten daha az uyuyan insanlarda daha fazla gerginlik, depresyon, kızgınlık gözlenmiş. Uygun süreli derin bir uyku sizin olumlu davranışa geçmenizde yardımcı olabilir.
  8. Günlük tutmak : Bizde günlük tutmak ergen gençler için bir aktivite olarak görülür ancak duygularınızı paylaşma ve daha olumlu havaya girmek için etkisi olduğu gösterilmiş. Ayrıca gün gün genel olayların anlatıldığı günlükten ziyade konulara göre ayrılmış notlar daha faydalı diye düşünüyorum. Geliştirmek istediğiniz bir konu için harcadığınız zamanı, veya belli insanlarla olan iletişiminizin notlarını almak çok faydalı olabilir. Evernote türü bir aplikasyon bu iş için çok uygun olabilir.

Yazının esinlenmesi : http://www.lifehack.org/569466/how-regain-your-positive-energy-when-things-are-getting-tough

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir