Blog

Geri beslemeyi alabilmenin 7 yolu

Geri Besleme / Liderlik / Ödül ve Takdir / Ofiste İletişim

Geri beslemeyi alabilmenin 7 yolu

Bu blogda birkaç defa “geri besleme” üzerine yazılar yazdım, odaklandığım konu genelde geri besleme vermek, iyi bir geri beslemenin özellikleri, geri beslemenin etkinliği üzerineydi. Hatırlamak gerekirse,

https://calisanbagliligi.wordpress.com/2018/07/29/iyi-geri-beslemenin-6-ozelligi/

https://calisanbagliligi.wordpress.com/2018/06/17/3-basit-adimda-geri-besleme/

https://calisanbagliligi.wordpress.com/2018/01/14/geri-besleme-verirken-bunlari-yapmayin-10-yaygin-tuzak/

Sürecin olumlu olarak tamamlanabilmesi ve geri beslemenin etkinliğinin gerçekleşmesi için tamamlanması gereken bölüm, geri beslemenin alıcısının davranışıdır. Çok farklı şekillerde geri besleme alan insanlar gördüm, gözlemledim. Kendine güven, yaptığı işe inanç, kişiliğine saldırı algısı gibi birçok parametreye göre değişmekle birlikte, sürecin olumlu ilerlememesinin önemli sebeplerinden biri de geri beslemeyi alan çalışanın ne yapacağını bilememesi, geri beslemeyi verenin niyetini okuyup farklı sonuçlara varması, kişiliğine saldırı gibi algılaması, geri beslemeye katılmayıp tamamen yok sayması olabilir.

Bu yazıda da kısaca geri beslemeyi alan çalışanlara bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

Egonuzu bir kenara bırakın

Önce siz doğru yorumu yapın, gelen geri besleme sizin kişiliğinizle ilgili değil, sizin işiniz veya davranışınızla ilgiliydi. Kişisel almayın. Rencide olmayın. Eğer hayatınız boyunca size gelen eleştirileri kişisel alıp kendinize hakaret olarak değerlendirirseniz ölene kadar rencide olursunuz.

Pozitif davranış gösterin

Geri bildirimi kendi gelişiminizde bir ara basamak olarak görmeye çalışın. Eğer içeriği anlamlı buluyorsanız, geri besleme veren kişinin bunu samimi olarak sizin ilerlemeniz için yaptığını da düşünüyorsanız, o zaman içeriğe yoğunlaşın. Birkaç ilerleme noktası veya eleştiri varsa, birine odaklanın. Bir dahaki fırsatta eleştiri üzerine davranışınızı değiştirebileceğinizi gösterin. Tekrar etmekte fayda var, ancak ve ancak bu geri beslemeye inanıyorsanız, gerçekten sizi ilerleteceğini düşünüyorsanız ve siz de aslında bu konuda fikirlere sahipseniz bir tek konuya odaklanarak davranış değişikliğine gidebilirsiniz.

Anda ve kendinizde kalın

“Mindfulness” yükselen bir trend, çok takipçisi var. Temelde anda kalmayı, kendinize odaklanmayı, pişmanlık ve kaygıdan uzaklaşmak için alıştırmalar yapmayı, zihninizin dizginlerini ele geçirme yollarını öneriyor. Böyle bir geri besleme durumunda da anda kalmayı denemek faydalı olabilir. Sadece söylelene odaklanmak, sadece kendinize ve ortamınıza dikkat kesilmek, sadece gelen geri beslemeyi ve onun işaret ettiği davranışa odaklanmak iyi olabilir. Bu aynı zamanda gereksiz teoriler üretmenize, gereksiz ek anlamlar çıkarmanıza da engel olabilir. Biliyorum zor ama denemeye değer.

Alışılmamış bir davranış geliştirin

Geri beslemeyle ilgili düşünün, acaba daha önce denenmemiş, farklı ve yenilikçi nasıl bir davranış geliştirebilirsiniz. Geri besleme verene ek sorular sorun, daha ayrıntıya girin. Daha dipten bilgiler & görüşler aldıkça şu soruyu sorun: “Bu geri besleme anlamlı mı, geçerli mi ki?” Buna vereceğiniz olumlu yanıt sizi yeni davranış geliştirmeye doğru götürecektir.

 Geri çekilip büyük resme bakın

Aldığınız geri beslemeyi daha büyük bir resim içinde de değerlendirin. Bu sadece o toplantıyla ilgili değil, sizin şirketteki konumunuz ile de ilgili olabilir. Kendi tepkinizi değerlendirin. Eğer kırıldım, kızgınım, haksızlığa uğruyorum cümleleri kafanıza üşüşüyorsa, tüm seçeneklerinizi tekrar değerlendirin ve bu konuya örneğin bir gün sonra yeniden dönün. Kızgınken, kendinizi kurban gibi görmekteyken ani tepkiler vermeyin, bu çoğunlukla uzun vadede zararınıza olur.

Geri beslemeyi tamamen yok sayın

Böyle durumlar da olabilir. Eğer geri beslemeyi sizi geliştirmek değil küçük düşürmek, kişiliğinize saldırıp sizin kendinize güveninizi azaltmaya dönük bir eylem şeklinde değerlendiriyorsanız, ve bunda eminseniz, tamamen yok saymayı deneyin. Bir dahaki sefere bu tür bir yaklaşıma karşı da hazırlığınızı yapın.

Oradan uzaklaşın

Eleştiriyi alın, cebinize koyun ve oradan uzaklaşın, hemen tepki vermeyin. Sakince düşünüp eleştiren ile eleştiriyi birbirinden ayırın. Böyle yaptığınızda davranışınızla ilgili eleştiriyi daha net bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Ani duygusal tepkilerinizi bir yürüyüş ile bir kenara bırakabilirsiniz. Mantığınızla içeriği tekrar düşünüp ona göre tekrar konuşmaya dönebilirsiniz.

Unutmayın, diğer insanların sizin hakkındaki yorumlarını ve söyleyeceklerini kontrol edemezsiniz, fakat kendi cevabınızı tasarlayabilirsiniz. Kritik nokta “tepki” göstermek yerine “tasarlanmış davranış” geliştirmektir.

Kaynak & ilham : https://happyproject.in/handle-criticism/

 

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir