Blog

Yönetici Kırılganlığının Çalışan Bağlılığına Etkisi

Bağlılık Faktörleri / Çalışan Bağlılığı / Geri Besleme / Güven Ortamı / Liderlik / Ofiste İletişim / Şirket Kültürü / Takımlar / Yöneticinin Kalitesi

Yönetici Kırılganlığının Çalışan Bağlılığına Etkisi

Geçen haftaki toplantıda sizleri tam dinlemeden sonuca vardığımı ve duygularıma hakim olamadan aranızdan iki arkadaşımızı üzdüğümü fark ettim. Bu davranışımın sizin üzerinizdeki etkisini düşündüm, bu konuda kendimi geliştirmek için çalışıyorum. Gelecekte benzer durumda daha farklı davranacağım.

Bugüne kadarki kariyerinizde müdürünüzün ekibe doğrudan buna benzer bir ifadeyi seslendirdiğine kaç defa rastladınız? Ben hiç rastlamadım. Bizim gibi yöneticiliğin “ele geçirilen gücü kullanma” yolu ile yapıldığı kültürlerde bu direk olarak yöneticinin “karizmasının çizilmesine” ve “ekip üzerindeki kontrolünün” azalmasına yol açacak diye değerlendirilir. Ancak acaba daha farklı yorumlamamız mümkün olabilir mi? Bakalım.

Müdürümüze ne oldu?

Ekip ilk başta bu tür bir ifade duyduğunda şaşıracaktır. Hatta bir süre fısıldaşmalar, negatif bir rüzgar dahi sezilebilir. Fakat kısa süre içinde yöneticinin kendini açmasının olumlu etkileri görülecektir. Aynı zamanda yöneticinin hangi liderlik yetenekleri üzerinde çalıştığının bilinmesi, rahatça ifade edilmiş olması yönetici ile ekip arasındaki ilişkinin yatay yönde olumlu etki yapacaktır.Neden ekibinize gelişme alanlarınızı ifade etmelisiniz?Çalışan bağlılığının öneminin farkında olan ve bunu arttırmak isteyen bir yönetici kendisine ulaşan geri bildirimleri “duyduğunu” ve bunun üzerinde çalışacağını belirttiğinde çalışan bağlılığını arttıracak iki önemli eylem yapmış olur. Verdiği mesajlar:

  • Sizin geri bildirimlerinizi dikkate alıyorum, yani görüşünüz önemli ve değerlidir : Gallup’un yaptığı araştırmaya göre çalışanlar yöneticilerinin kendileri ile ilgilendiklerini ve görüşlerine değer verdiklerini gördüklerinde çalışan bağlılığı artıyor. Bu sadece temel bir insan ihtiyacı olan “değer verilmek” duygusunu desteklemekle kalmayıp çalışanların benzer durumda ileride de fikirlerini kendine saklayıp negatif duygular ve dedikodular üretmek yerine fikirlerini rahatça ifade edebilecekleri bir ortamın oluşmasını sağlıyor.
  • Size olan davranışlarım ve bunların sizin üzerindeki etkisi benim için önemlidir : Birçok şirkette yönetici saygısız ve kırıcı davrandığında çalışanlar itiraz edemeyip, bu davranışla nasıl başa çıkacaklarını düşünmeye başlıyorlar. Gücü olmayan “uyum sağlıyor”. Fakat bu “kırılganlık” mesajı ile yönetici kendi davranışlarının da sorumluluğunu almış oluyor.
Bu şekilde kendi kırılganlığını ifade etmekten çekinmeyen yönetici, çalışanların iyi niyetini, desteğini ve saygısını kazanır.

Pandora’nın kutusu açılır mı?

Yöneticiler de kendi kariyerlerinde bu tür bir davranış göstermiş yöneticilerle fazla karşılaşmadıkları için “Acaba bu tür bir kırılganlık gösterisi benim ekip üzerindeki etkimi (kontrolümü) azaltır mı?” diye düşünebilir. Belki de çalışanlar görüşlerini ve eleştirilerini daha rahat ifade edebileceklerini düşünerek, yöneticinin hayatını daha zor hale getirebilirler. Ancak yöneticilerin çalışanlar üzerindeki kötü etkilerinin farkında ve sorumluluklarının bilincinde olmaları hem onları daha iyi bir yönetici olarak ilerletir hem de ekibin yönetici ile iletişimini geliştirir. Yönetici kendinin farkında olmadığı farklı konularda geliştirici geri bildirimler de alabilir.

Kırılganlık güç ve saygı getirir

Mükemmel olmayan taraflarınızı açık etmeniz bir yönetici olarak size aslında daha fazla güç ve saygı getirir. Kendinizi bir çalışan olarak düşünerek, kendi yöneticinizle ilişkinizi düşündüğünüzde bunun iki sebebini rahatça görebilirsiniz.

  • Ekibinizle daha yakın ve farkındalığı yüksek bir ilişki içinde olursunuz. Çalışanlarınız şu cümleyi kendi aralarında hiç kurmazlar. “Bütün bu olan biteni görmüyor mu? Davranışını değiştirse hepimizden daha iyi performans alacağının da mı farkında değil?”
  • Genel eğilim kendilerini ortaya koyan ve eksikliklerini ifade eden insanlar çevrelerinin saygısını kazanırlar. Burada da durum benzer olacaktır.
  • Bir hayal edelim

    Yöneticimiz bir liderlik eğitimine gitmiş, beş gün sonra ofise dönmüştür. Kendi deyimiyle “Gerçek hayata”… Peki geri döndüğünde ekibine şöyle bir e posta yazsa nasıl olurdu?


    Merhaba… Biliyorsunuz geçen hafta bir liderlik seminerine katıldım. Oradan kendi yöneticiliğimle ilgili önemli iki noktayı fark ederek ayrıldım.

    Bir tanesi, yapılması gereken eylemleri sürekli ifade etmem ve sizlerin zaten yapmakta olduğunuz olumlu işlerden hiç bahsetmemem oldu. Aslında bunları görüyorum fakat ifade etme konusunda çalışmam gerekiyor. Yaptığınız başarılı işleri ifade etmemin aslında sizi ne kadar takdir ettiğimin de bilinmesi gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda daha dikkatli olacağım.

    Diğer konuda mikro yönetim ile ilgili. Ekibe güveniyorum ve ekipten hiç kimsenin yaptığı işle ilgili benim tek tek ayrıntıları takip etmem gerektiğini düşünmüyorum. Bu konuda da “rahatlamaya” ihtiyacım olduğunu fark ettim.

    Bunları size ifade ediyorum ki, bu davranışları bende görürseniz, bana rahatça ifade edebilirsiniz ve bana destek olabilirsiniz.

    Ve tabii, bu iki konuyla ilgili benden önceki davranışlarımdan daha iyi, daha olumlu bir davranış görürseniz, bunu da ifade etmekten kaçınmayın, böylece doğru yolda olduğumu da bilebilirim. Tüm ekiple bu konuları gelecek ayki toplantıda konuşmak istiyorum. Desteğiniz için teşekkürler…

    Dilerseniz aşağıda kaynak olarak verdiğim makaleyi kullanabilirsiniz. İnanın biraz açıklık, biraz kırılganlık, biraz netlik yönetici olarak ekibinizle ilişkinizi ilerletecek ve çalışan bağlılığını arttıracaktır. Çalışan bağlılığı arttığında ne olduğunu hepimiz biliyoruz : Her türlü iş performansı artıyor!

    Kaynak : https://www.tlnt.com/the-power-managers-unleash-when-they-decide-to-apologize/

    Fikrinizi buradan belirtin

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir