Blog

Bağlı Ekipleri Yaratmak için 6 Lider Davranışı

austin-distel-rxpThOwuVgE-unsplash-1-scaled
Bağlılık Aktiviteleri / Bağlılık Faktörleri / Çalışan Bağlılığı / Geri Besleme / Güven / Liderlik / Ofiste İletişim / şeffaflık / Takımlar / Yöneticinin Kalitesi

Bağlı Ekipleri Yaratmak için 6 Lider Davranışı

Pandemi döneminde öne çıkan becerilerden biri birbirine ve yaptıkları işe bağlı takımları yaratan liderlik davranışları oldu. Daha önceki dönemde bu kadar ihtiyaç duyulmayan bu beceriler birdenbire takım liderlerinin önüne geldi ve kısa zaman içinde uzaktan çalışan ekiplerin performansını belirleyici bir faktör oldu. Bu yazıda çalışan bağlılığı yaratmak için gerekli 6 liderlik davranışına bakacağız.

Adaptasyon

Yeni dönemin gerekliliklerini anlayan ve adapte olan lider… Örneğin uzaktan çalışma, Zoom vb yazılımlar üzerinden görüşme mecburiyeti, uzaktaki çalışanı anlamak ve bu belirsiz ortamda onun odaklanmasını sağlayabilmek, yıllık hedef belirleme süreçlerinin değişimi vb… Bu ani değişikliklere daha erken ve esnek biçimde adapte olan ekip liderleri takımlarını daha bağlı hale getirebilirler.

Geri Bildirim

Bu konuda çok konuşuyor, çok yazıyoruz. Geriye bakıp (olmuş olaylara bakıp) çok zaman geçirmeden “öğrenmeye” odaklanarak verilen geliştirici geri bildirimlerin değeri büyük. Ekibini daha bağlı kılmak isteyen takım liderinin geri bildirim becerisinin yüksek olması gerekiyor. Sadece geri bildirim vermek değil, geri bildirim almakta da becerili ve bu konuda ekibiyle rahatça konuşabilen liderler ekiplerini bağlı kılıyorlar.

Beceri Gelişimi

Daha önceki bir yazımda belirttiğim gibi, ekibindeki tüm bireylerin gelişimleri ile ilgili diyalog geliştiren ve bu diyalogları takip eden müdür çalışanın güvenini sağlıyor ve geliştiriyor. Her bir çalışan için bir “gelişim” diyaloğu kurulmasının önemi çok büyük. Takım lideri her bir çalışanın şirket tarafından takibinin yapıldığı gerçeğinin çalışanlara aktarılması için önemli bir aracı ve yürütücü durumunda.

Yardımlaşma

Ekipteki çalışanların doğal bir yardımlaşma ritmi içinde olmaları ve birbirlerinden çekinmeden yardım isteyebilmeleri liderin yaratacağı kültüre bağlı. Kınanmadan, aşağılanmadan ekipten yardım isteyebileceğini bilen bir ekip üyesi proje kırmızı bayrak kaldırılacak noktaya gelmeden önce sorunları diğer çalışanlarla paylaşabilir. Bir başka açı da şu… Ekipte her çalışanın bireysel hedefleri baskın mı, yoksa takım hedefleri bireysel performanslarla eşleştirilecek biçimde “tüm takımın” ortak hedefine doğru birlikte çalışmak özendiriliyor mu? Eğer takım hedefi bireysel hedeflerin önündeyse o takım daha uyum içinde çalışacak diyebiliriz.

Beklentilerin Uygun Belirlenmesi

Ekip liderinin önemli özelliklerinden biri organizasyonun hedeflerinin ekiple paylaşılması ve ekibin bu “büyük” hedeflere ulaşılmasındaki “payının” iyi ifade edilmesidir. Böylece kendi çalışmalarının büyük resimdeki yerini gören çalışanlar daha bağlı çalışırlar. Bu düzlemde tüm ekipteki çalışanların “hedeflerinin” kısa ve uzun vadede uygun şekilde belirlenmesi ekip liderinin en önemli sorumluluklarından biri haline geliyor.

Adalet & Eşitlik

Her çalışanın farklı becerileri, farklı öğrenme biçimleri, farklı ilerleme sürati ve farklı hedefleri olduğunu bilerek, “eşit” değil ama “adil” davranabilmek bir ekip liderinin en önemli becerilerinden biridir. Bunu yaparken açık ve şeffaf iletişimi sürdürmek ekip içinde “adalet” duygusunun canlı kalmasını ve bağlılığın artmasını sağlar. Çalışanlar açıklanmayan yönetim kararları ile ilgili “boşlukları” kendileri doldurmayı ve bunu etrafları ile paylaşmayı severler. Eğer ekip lideri verdiği bir kararı net olarak ekibe açıklamıyorsa ekip o kararın sebeplerini kendi bildiğince dolduracaktır. Adil olmak duruma ve şirkete katılan değere göre herkese eşit kriterlerle yaklaşmaktır, herkese “eşit” davranmak değil.

Organizasyonunuzdaki çalışan bağlılığının ne durumda olduğunu merak ediyor musunuz? Şu linkten başvurabilir ve ücretsiz çalışan bağlılığı anketine ulaşabilirsiniz.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir