Blog

Bir Dakika Yöneticisi Güncellemesi – 3

geri bildirim
Bağlılık Faktörleri / Çalışan Bağlılığı / Geri Besleme / Güven Ortamı / Ofiste İletişim / Psikolojik Güvenlik

Bir Dakika Yöneticisi Güncellemesi – 3

Bir Dakika Yöneticisi Güncellemesinin son bölümünde  “düzeltici ve geliştirici” geri bildirim konusundayız. İlk bölümde hedefleri netleştirdik, ikinci bölümde gördüğümüz bir olumlu işi takdir ettik, bu bölümde de düzeltilme ihtiyacı olan ve önemli olan bir hata ile karşılaştığınızda ilerleyebileceğiniz bir senaryo üzerinden gidiyoruz.

Burada önemli bir yaklaşım, yönetici çalışanın başarılı olmasına yardımcı olma duygusu ve görevi ile davranıyor. Sonunda amaç çalışanın potansiyelini ortaya çıkarmak, işin hedeflenen noktaya ilerlemesini sağlamak, herkesin kendi işinin sorumluluğunu almasını sağlamak…

Süreç şöyle güncellenmiş:

  • Öncelikle çalışanla görüşmenizde hedefleri yeniden netleştirin ve hedeflerde yeniden bir anlaşma sağlayın. Bu adım çok önemli ve olası fikir ayrılıklarını önlemek için gerekli.
  • Gözlemlediğiniz olayı, hatayı, gelişmeyi ifade edin ve bununla ilgili de çalışanın aynı sayfada olmasını sağlayın.
  • Çok uzatmadan gördüğünüz hatayı belirtin.
  • Bu hatanın sizi nasıl etkilediğini, projenin bütünü için anlamını ve bunun sizi endişelendirdiğini uygun şekilde belirtin.
  • Burada duraklayın ve çalışanın durumu ve durumun ciddiyetini anlaması için zaman verin. Sık yapılan hatalardan biri hatayı ifade etmek ve sonra “çok da önemli değil” mesajı vermek oluyor.
  • Kritik : Çalışana değer verdiğinizi ve onun aslında bu davranış veya hatadan daha “büyük” olduğunu söyleyin, ona güvendiğinizi ifade edin.
  • Artık çok uzatmayın, net ifade edin ve diyaloğu bitirin. Bir dahaki sefere benzer bir akış olabileceğini anlayan çalışan zaman içinde buna alışacaktır.
  • Buradan daha iyi performansa yolculuğunuz başlar.

 

 

Bu senaryoyu beğendim ve uygulanabilir olduğunu düşünüyorum. Kritik bulduğum noktalar özellikle ilk iki adımda hedefi ve davranışı netleştirmek. Çoğu görüş ayrılıkları bu aşamalarda ortaya çıkıyor yani bu iki aşamaya zaman ayırmak ve netleşmek çok önemli bence. Sonrasında gözlemlediğiniz hatayı uygun şekilde ifade etmek, ve sonrasında çalışana değer vererek onun farkındalığını artırarak genel moralinin bozulmamasını ancak hatasının etkisini anlamasını sağlamak değerli bir yaklaşım olmuş.

Bu konuda yazdığım şu yazı da yardımcı olabilir.

https://bertayfisekci.com/2021/11/19/3-adimda-gelistirici-geri-bildirim/

 

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir