Daha İyi Aday Havuzuna Ulaşmak için Arama Yapınızı Yeniden Değerlendirin

İşe alım sürecinin en önemli bölümlerinden biri yüksek kaliteli aday havuzuna ulaşmaktır. Bu önemli süreç aynı zamanda kaliteli ve doğru adayların o işi isteseler de süreçten koptukları bir dönemi işaret eder.

Doğru adaylar sizi bulabilsinler

Rolün unvanını düşünürken bir ana unvan bir de alternatif unvan üzerinden ilerleyebilirsiniz. Çok geniş ve çok genel unvanlarda da çok sayıda doğru olmayan adayla karşılaşma ihtimaliniz vardır.

Adaylara mümkün olduğu kadar süratli dönüş yapın

Yüksek kaliteli adaylar 3 iş günü içinde kendilerine dönülmesini bekliyorlar. Bu süreç çok uzarsa süratle farklı alternatiflere kayma eğilimi gösterebilirler. Bu noktada belli bir dönüş süresini garanti edecek bir sistem kurmanız değerli hale geliyor.

Süratli ve Acısız bir Başvuru Sistemi Oluşturun

Adaylar başvurunuz çok uzun veya karmaşık ise ayrılma eğilimi gösteriyorlar. Sadece gerektiği kadar bilgiyi isteyerek güven yaratacak bir süreç öneriliyor.

Adaylara Araştıracakları Şeyler Verin

Mülakat mentörleri adaylara başvuracakları şirketin değerlerini, kültürünü, ek haklarını araştırmalarını öğütlüyorlar. Sizin web sayfanızda bu bilgiler süratle karşılarına gelmezse yine cayabilirler, web sayfanızı buna hazır hale getirmenizi öneririm.

Anlamlı iş tanımları yazın

Süper insanı arıyormuşcasına aklınıza gelen her beceriyi yazmak yerine daha rafine, daha içeriğe dönük iş tanımları yazmanızı öneriyorum. Ayrıca yan haklar, imkanlar ve beceri tanımlamalarını olabildiğince şeffaf olarak paylaşmanız güven yaratır.

Adaylara ulaşma stratejinizdeki boşlukları doldurun

İşe alım sürecinde zamana karşı bir yarışınız varsa ona göre yaklaşım göstermeniz yerinde olur.

Adayınızın Hikayesi ile ilgilenin

Rolünüzü çok kısa bir zamanda doldurmanız gerekse bile agresif olmak yerine adayınızın hikayesini merak eden bir yaklaşımda olmanızı öneririm. Sizi nereden bulduğunu ve neden şirketinizle ve rolle ilgilendiğini sorabilirsiniz. Yüksek bir sirkülasyonunuzun olması adayları da itebilir.

İşe alım sürecinizi adayla paylaşın

İşe alım sürecinin her adımını adayın bilmesini sağlayın. Bir sonraki adımda neler olacağını paylaşın. Bir sonraki güncellemenin veya haberin ne zaman gelebileceğini de adayınızla paylaşın. Adaylara bu süreçte kişiselleştirilmiş mesajlar atmanız onların sürece bağlılığını artıracaktır.

Mülakattaki Olası Zorlukları Azaltın

Mülakat adaylar için zorlu ve stresli bir süreçtir, bir çok şirket bu süreçte adayların korkularını hafifletmek için çaba göstermiyor. Çok fazla sayıda bilinmez varsa adaylar mülakata gelmeyebilir veya geldiklerinde hazırlıksız görünebilirler.

Adayları Mülakatınıza Hazırlayın

Şirketler adaylar hazırlıksız olduğunda hayal kırıklığı yaşayabiliyorlar. Bunu en aza indirmek için adayınızın hazırlığına ortak olun ve onun başarısı için ortamı yaratın. Mülakattan önce neler yapmaları gerektiğini, neler getirmelerinin iyi olacağını ve neler hakkında görüşüleceğini onlarla paylaşın. Eğer video üzerinden görüşme yapacaksanız bağlanmaları ile ilgili talimatları önceden yollayın.

İnsan Becerilerinin Öneminin Altını Çizin

Mesleki yeterlilik çok önemli fakat uzun süre bağlılığı ve performansı sağlayan insan becerilerine önem verdiğinizi gösterin. İşbirliği içinde çalışmak, paylaşmak, yaratıcılık, adaptasyon gibi özelliklerin değerini gösteren bir süreç oluşturun. Birçok şirket aslında belli becerilerin benzer sektörlerde farklı işler için yeterli olduğunu bilmezmiş gibi davranabiliyor. Örneğin bir büyük süpermarkette müşteri ilişkileri alanında çalışan bir aday, farklı bir sektörde benzer bir rolde de çalışabilir.

Teklif Sürecinde Dürüst Olun

İşe alım sürecinin çoğunu geçtiniz, son bölüm tabii en kritik olanı… İyi bir başlangıç için adaylara saygı göstererek varsa endişelerini baştan gidermek iyi olacaktır.

Gelir ve Yan Hakları Baştan Konuşmak?

Türkiye’de iş ilanlarında bir “gelir aralığı” belirtilmiyor. Buna rağmen sürecin başlangıcında ilana çıkılan rolün düşünülen maaş aralığını paylaşmanız tüm süreci nasıl etkiler acaba? Eğer beklentinin çok altındaysa süreç ilerlemez, hem siz hem aday vakit kaybetmemiş olur. Adayın beklentileri etrafında iseniz o zaman yan haklar ve diğer ayrıntılarla ilgili konuşacak daha çok zaman kalabilir. Düşünülebilecek bir öneri olabilir bu.

İşe alım sürecini güçlü tamamlayın

Teklif verildikten sonra teklifi red eden adayların %65’i bunu olumsuz işe alım sürecine bağlamışlar. Kaliteli adayların sizin şirketinizden farklı alternatifleri olduğunu bilmek ve buna göre davranmak önemli… Kültürünüze uyacağını düşündüğünüz ve iş teklif ettiğiniz çalışanın teklifinin kabulünden sonra güçlü bir başlangıç için kolları sıvamanın zamanıdır.