Blog

Nedir bu “Sessiz İstifa?”

renkler
Bağlılık Faktörleri / Çalışan Bağlılığı / İş-Hayat dengesi

Nedir bu “Sessiz İstifa?”

Nedir bu etrafta dolaşan “sessiz istifa“? Acaba siz de aslında istifa etmiş ama bunun farkında olmadan çalışıyor olabilir misiniz??

Bir süredir sosyal medyada karşımıza çıkan “quiet quitters” terimi işlerine olması gerekenden fazla emek vermeyen ve işini sadece para kazanmanın bir aracı olarak gören, işinden heyecan duymayıp sadece isteneni yapan çalışanları ve bu kavramın çekim gücünü artırdığını ifade ediyor. Çalışanlar fedakârlık yaptıklarında maddi ve manevi olarak karşılığını görmediklerinde, takdir edilmediklerinde, şirkete kazandırdıkları değeri adil şekilde paylaşmadıklarında böyle hissetmeleri ve bu yönde tavır göstermelerini normal karşılamak lazım. Bu kavramla birlikte aslında bu “pasif bir direniş” olarak da konuşulmaya başlandı.

Biz çalışan bağlılığı anketlerinde ortaya çıkan ve Gallup’un tanımladığı 3 kategoriyi şöyle tanımlıyoruz:

–     Yeşil : Bağlı çalışanlar – Onlara verilen görevden fazlasını yapmaya tutku ve heves duyan ve bunu enerjilerine yansıtan çalışanlar
–     Sarı : Bağsız çalışanlar – Onlara verilen kadarını yapan ve daha fazlası için duygusal bağ hissetmeyen & yatırım yapmamış çalışanlar
–     Kırmızı : Kopuk çalışanlar – Onlara verilen görevden azını yapan, duygusal bağını kaybetmiş, aktif iş arama durumunda olan ve kültürel olarak da organizasyona maliyet yaratan çalışanlar

Sessiz istifa hareketini bu tanıma göre “sarı” olan ve bunu “bilerek ve farkında” olarak “seçen” çalışanlar olarak tanımlamak mümkün, size de öyle gelmiyor mu? Ya ek çalışmasının karşılığını alamamış, ya müdüründen istediği davranışı görememiş ya da farklı başka sebeplerle bağsız olan, mutsuz olan çalışanların bu durumun “farkında” olarak kendilerini “sarı” olarak konumlandırması bu “sessiz istifa” bence.

Aynı yere geliyoruz, imkanların ve fırsatların çok, yeteneğin az olduğu bir dönemdeyiz. İstifa dalgası ardından “sessiz istifa” da çalışanların sadece gelir ve yan haklar değil, bağlılığı yaratan diğer etmenleri de talep ettiğini gösteriyor. Değer görme, gelişimini yaşama, takdir görme, ekip içinde kendini ifade etme, işinde anlam bulma ve diğerleri… Bu etmenler olmadığı sürece önce sessiz sonra haykırarak istifalar kaçınılmaz olacaktır.

Bu konuda “IT Sektöründe Çalışan Bağlılığı” webinarımda konuşmuş ve etmenlerin üzerinden geçmiştim, dilerseniz bu webinarın linki ve hediyelerime şu linkten ulaşabilirsiniz…

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir