Blog

Liderlik – Örnek oluşturma

modelling
Geri Besleme / Güven / Kişisel Deneyim / Liderlik / Ofiste İletişim

Liderlik – Örnek oluşturma

Liderlik davranışlarını incelemeye devam ediyoruz, bu hafta “örnek oluşturma” üzerinde durmak istiyorum. Bu liderlik davranışlarının tüm organizasyonu etkileyen bir tarafı var, zira çalışanlar şöyle düşünme eğilimindedirler…

Müdürüm böyle bir davranış gösterdi, demek ki burada işler böyle yürüyor.

Bunu bir de olumlu taraftan alabilirsiniz. Örneğin bir fabrika ortamında sürekli “örnek alınacak bir fabrika” olmaktan bahsediliyor, bu konuda konuşmalar yapılıyor, epostalar geziniyor ve fakat “temizlik” konusunda gerekli hassasiyet gösterilmiyor diyelim. Fabrika müdürü birden koca bir çuvalı omzuna yükleyerek bir çöp toplama turuna çıksa ve bunu fabrikadaki tüm çalışanlar izleseler neler olabilirdi? Herhalde bu temizlik turları tüm çalışanları etkiler, onlar da kısa süre içinde bu konuyla ilgili bir şeyler yaparlardı.

Veya bir toplantı sırasında lider işle ilgili kendi görüşünü veriye dayandırarak, nazik fakat net bir biçimde ifade eder ve sadece müdür olduğu için değil, herkesin katılabileceği bir tartışma ortamında “en iyi fikri” bulma yönünde davranış sergilerse o ekipte bir kültür oluşmaya başlıyor ve herkes “Bizler de fikrimizi rahatça ifade edebiliriz” noktasına gelir, bu da olumlu model oluşturmaya bir örnek olarak söylenebilir.

Liderlerin güvenilir olmalarının liderliklerinin temelini oluşturduğunu belirtmiştim. Peki güvenilir olmanın önemli referans ifadelerinden biri nedir?

Lider söylediğini yapandır.

Örnek oluşturma da çoğunlukla “yapma” kısmını ifade eder. Söylemleri yaldızlı olabilir, hitabeti güçlü olabilir ama bir lider dediğinin arkasında duramıyorsa güven barometresi sürekli değişebilir, istediği güveni kazanamayabilir, bu da hem ekip yönetimini hem de kültürü etkiler. Bunu basit bir görselle ifade etmek istersem…

 

Lider olarak zamanınızı değerlendirme kriteriniz değer verdiğiniz öncelikleriniz doğrultusunda olmalı, bu tüm ekibe ve çalışanlara da sizin öncelikleriniz hakkında bilgi verir. Örneğin satış ve finansal sonuçlar sizin için en önemli hedef ise, satış toplantılarına daha sık girersiniz. Yeni ürünler üzerinde duruyorsanız araştırma geliştirme bölümünü daha sık ziyaret edersiniz. Müşteri memnuniyeti öncelikli ise daha çok müşterilerle birlikte olursunuz. Tüm bu kararlar çalışanlara da verdiğiniz mesajınızdır.

Bu liderliğin altın kurallarından birine götürüyor bizi…

Sadece senin de yapmak isteyeceğin işleri ekibinden iste.

Şu önemli eylemlerle de “örnek olabilir”, kültürün şekillenmesine liderlik göstererek yoğun etki yapabilirsiniz.

İletişim dilinize özen gösterin : Çalışan, eleman, takım üyesi, katılımcı, kaşif ….. hangisi bir çalışanın daha hoşuna gider… Çalışanlarınızla yaşadığınız her iletişimde kullandığınız her kelimenin bir anlamı var ve daha katılımcı, daha anlayışlı, daha yatay bir dil kullandığınızda bu kültürü etkiler. Örneğin Latro firması çalışanlarına “kaşif” demeyi tercih ediyor…

Anlamlı sorular sorun: Hangi soruları sorduğunuz sizin yaklaşımınızı belirler. Açık, davetkar, düşündüren, önyargısız, değer veren sorular sorup aktif dinlediğinizde bu her ikili diyalog için çalışanlara ilham verir.

Geri beslemeyi arayın: Lider olarak kendinizle ilgili dürüst ve geliştirici geri beslemeyi aradığınızda hem değerli dokunuşlara ulaşabilirsiniz, hem de ekibinize örnek olursunuz. Onlar da kendi gelişimleri ile ilgili geri beslemeleri arar hale gelirler ki tüm kültüre çok olumlu etkileri olur.

Hikayelerle iletişim kurun: Birbirimize saygılı davranalım dediğinizde bu çalışanlara bir “davranış” olarak yansımaz. Yardımlaşma üzerine bir hikaye paylaştığınızda tüm dinleyenlerle bağ kurar, onların harekete geçmesine vesile olursunuz…

Lider olarak davranışlarınız kültürü oluşturur, iyi örnekler oluşturmak elinizde.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir