Blog

Liderlik – 6 Maddede Ortak vizyona katılımı sağlama

lider_alireza-lashkari-7xsHkt_iQR8-unsplash
Liderlik / Ofiste İletişim

Liderlik – 6 Maddede Ortak vizyona katılımı sağlama

Liderlik deyince akla ilk gelen konulardan biri, insanların lideri takip etmesi, peşinden yürümesi, ilham alması, onun gösterdiği yöne ilerleme isteği duymasıdır. Bunun çok farklı ve zengin örneklerini Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatında gözlemleyebiliriz, gittiği yerlerde yerel örgütler kurması, Anadolu’daki kongrelerde vizyonu çizmesi, askeri kariyerinde yıllarca takip edilmesi ve onu izleyenlerle birlikte olması, cumhuriyetin kurulması ve sonrasında toplumun her kesiminin onun peşinde olması… İş hayatında da benzer durumlar söz konusu, siz lider olarak gelecek vizyonunuzu net ve her çalışanın anlayacağı şekilde ifade eder ve bunun sürekli arkasında olursanız insanlar sizi izleyecek ve sizinle o vizyona yürüyeceklerdir.

Officevibe tarafından yayınlanan araştırma sonuçlarına göre,

Çalışanların %33’ü çalıştıkları şirketlerin temel değerleri ile kendi kişisel değerlerinin uyuşmadığını söylemişler.

Çalışanların yine %33’ü, şirketlerinin misyonunu bilmediklerini ve bu konuda yeteri kadar iletişimin olmadığını ifade etmişler.

Çalışanların %19’u kendi temel değerlerini bilmediklerini ve bu konuda düşünmediklerini söylemişler.

Çalışanlarınızın lider olarak size “katılmasını” sağlamak ve çalışanların kalplerine ulaşabilmek için..

  • Ortak idealleri tanımlayıp iletişimini yaygınlaştırmak ve
  • Vizyonu görülür, bilinir kılmanız gerekiyor.

Örnek liderler kendi vizyonlarını kitlelerine “boca etmezler”, kitlelerinin geliştirdiği gelecek vizyonunu gerçekleşebilir kılarlar. Hayalleri gerçeğe dönüştürürler, onlara hayat nefesi üflerler ve insanlara büyük bir şey başarabilecekleri inancını aşılarlar. Gelecek vizyonunun iletişimini yaptıklarında bu idealleri diyalogların içine taşımış olurlar. İnsanlar ailelerine, çevrelerine, ülkelerine fayda sağlayacak bir şeyler yapabileceklerini gördükleri zaman harekete geçerler ve liderlerini izlerler.

Lider olarak çalışanlarınızı nasıl ortak vizyona ulaşma sürecine katarsınız, madde madde ilerleyelim.

Ekibinizle konuşun ve onların umutlarını, hayallerini ve gelecek tutkularını öğrenin

Ekibinize ilham verebilmeniz, onların sizin arkanızdan gelmelerini sağlamanız, ve hatta çoğu kez onların liderlik etmelerini sağlayabilmeniz için önce onları tanımanız gerekiyor. Onların kişisel vizyonu, tutkuları, hayalleri acaba nedir ve şirketteki görevleri ile bu ne kadar uyuşuyor. Bu konuya vakit ayırmanız, bu konuya emek vermeniz, onları tek tek dinlemeniz çok çok önemli. Bu konuda şu yazıma da bakabilirsiniz :

https://bertayfisekci.com/2022/05/11/7-soruyla-calisanlarinizin-baglilik-durumunu-hissedin/

Ekibinizin hangi hizmet veya ürünlerle pazarda fark yarattıklarını fark etmelerini sağlayın

Ekibinize ilham vermenin yollarından biri şirketinizin misyonu ile ürün ve hizmetleri arasındaki bağı yaratmak, bu ilişki üzerine konuşmak, sizin ürün ve hizmetlerle ilgili heyecanınızı ve tutkunuzu ekibin duymasını sağlamaktır. Bu tutkunuzu paylaşırken sahadan gelen görüşleri dinlemeniz, sahada müşterilerle konuşan ekip üyelerini ciddiye almanız onların da sizi ciddiye almasını sağlayacaktır. Şirketinizin ürün ve hizmetlerine inanmanız, var olan misyonunuzu gerçekleştirmek için farklı ve biricik ürün ve hizmetlerinizin hikayelerini paylaşmanız bir lider olarak tüm ekibinizi harekete geçirme potansiyeli taşımaktadır. Bunu yaparken sadece ürün ve hizmetler değil, ekibin de kendine ait üstün ve biricik özelliklerinin altını çizmek ve sizin lider olarak onlara da inancınızı ifade etmek ilham vermenizde yardımcı olur. Tabii ki samimi olarak böyle düşünüyorsanız.

Ekibinize ortak bir gelecek vizyonunun neden uzun vade çıkarlarına uyduğunu gösterin

Lider olarak çalışanlara yansıtacağınız gelecek vizyonu somut, elle tutulur ve görselleştirilebilir bir gelecek içeriyorsa, çalışanlar bu hikayenin kendi uzun vadeli çıkarları ve vizyonları uyuşmakta olduğunu görebilirler… Bu da onların sizi izlemesini ve harekete geçmelerini sağlar.

Organizasyonunuzun geleceği ile ilgili konuşurken olumlu, enerjik olun ve tutkunuzu yansıtın.

Çalışanlar işlerini yaparken, liderlerinin vizyonunun ardında olduğunu görmek, liderinin ortaya koyduğu duruşun ardında olduğunu görmek ve tutkusunu hissetmek ister. Bu olduğunda lider içeride tüm çalışanların kendi inancını hissetmelerini sağlarken, müşterilere ve pazara güçlü bir mesaj vermiş olur. Çalışan liderinin şirket dışında yaptığı bir konuşmada bile bu tutkuyu, güçlü hitabeti ve anlattıklarından ikna olmuş bir lider gördüğünde işine daha yakından sarılabilir. Ben bu tür liderlerimden hep ilham aldığımı hatırlıyorum.

Ekibinizdeki herkesin duygularını olduğu gibi kabul edin ve önemli olarak değerlendirin

Bu yolculukta yalnız değilsiniz. Bir taraftan yarattığınız vizyona bağlılığınız ve tutkunuz ortada ve iletişimlerinizin önemli bir kısmıyken, bir taraftan da ekibinizi dinlemeye devam ediyorsunuz. Burada bir denge söz konusu, kendi değerlerinizi ve vizyonunuzu tanımlar ve ifade ederken, yol üzerinde ekibinizin ve kitlenizin görüşlerini ve duygularını da planlarınızın içinde yer verebilirsiniz.

Davranış ve iletişiminizde samimi olarak kişiliğinizin ortaya çıkmasına izin verin.

Bu konudaki son maddem de samimiyet ve otantik kişiliğinizi ortaya koymanız ile ilgili… Kitleniz, çalışanlar “kendine ait bir duruşu olan”, “gerektiğinde sizin için sizi savunabilecek”, “doğru zamanda kırılganlığını da ortaya koyabilecek” bir lider ister… Böyle bir lider başarısızlık durumunda bile kitlesine etkili olmayı sürdürür ve başarısızlıktan ders alarak liderlik yolculuğunu sürdürür. Kendini ortaya koyan lider, kırılgan lider geleceğin lider karakterine sahip liderdir.

Ortak vizyona katılım sağlamak çok önemli bir liderlik becerisidir.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir