Blog

Liderlik – Gelişim için Yenilikçi Yollar Arama

yenilikçilik - etkinlik
inovasyon / Liderlik

Liderlik – Gelişim için Yenilikçi Yollar Arama

Liderllik açısından önemli diğer bir alan da “yenilikçi” olmak, yenilikçi yaklaşımlara yer açmak, yenilikçi fikirlerin gerçekleşebileceği bir kültürü desteklemek… Bir taraftan da “hiç durmadan” yeni yaklaşımlar önermek, farklı denemeler yapmak, gelen yeni ve farklı deneme önerilerini uygun kriterlere bağlayarak kabul etmek ve takip etmek de sayılabilir.

“Eskisi gibi idare ederim” artık bir liderlik yaklaşımı olamaz.

Lider farklı uygulamayı hayata geçirebilecek güce ve vizyona sahip kişidir. Şans verilmeyen, riskli görülen, duyulmayan fikirleri kucaklayıp uygun bir süreç ile hayata geçirmek liderliğin önemli göstergelerindendir. Ayrıca lider sürekli yeniyi arayandır, sürekli yeniyi sorandır, sürekli ekibini yeni fikirler geliştirmeleri ve denemeleri için teşvik edendir. Lider “talimat” beklemeden hareket edendir, inisiyatif alandır. (Bu deprem günlerinde “talimatsız” yapılamayan çalışmaları gördüğümde bu bölüm aklıma geldi)

Yapılan bir çalışmada çalışanların %55’inin liderleri sık sık inisiyatif aldıklarında onları daha “etkili ve verimli” liderler olarak gördükleri ortaya çıkmış. Yenilikçi olmak ile liderlik arasında güçlü bir bağ var… Üretim şekilleri, süreçler, müşteriye gitme yolları, satış, ürün geliştirme ve pozisyonlama gibi bir çok alanda ancak yenilik yapabilen ve bunu sürekli ve düzenli bir biçimde hayata geçirebilen organizasyonların büyüyebildiği ve istenen kültüre yatırım yapabildikleri ortamda, her liderin gözü ileride ve yeniliklerde olmalıdır.

Liderlerin ekiplerine sürekli sormaları gereken bir soru da…

Kaynak, zaman ve para sorun olmasaydı işini nasıl daha iyi yapabilirdin?

Bu önemli soruya gelecek anlamlı yanıtların hayata geçirilmesini teşvik ederek “her” çalışanın yenilikçi kaslarının gelişmesini sağlayacak kişi de liderdir.

Diğer bir önemli liderlik özelliği de “neyin çalışıp işe yarayıp neyin çalışmayacağını” sezmek olabilir. Kendine sunulan yenilikçi önerileri lider nasıl değerlendiriyor, verdiği geri beslemeler fikirlerin etkinliğini ve gerçekleşebilme olasılığını ne kadar artırabiliyor? Bu noktada gelişmiş olması gereken önemli özellik de bu sezgidir.

Her lider bir değişim ajanıdır.

Yine yapılan bir çalışmada liderin yenilikçi fikirleri zorlaması, ekibine bu konuda alan açmasının çalışanların daha fazla çalışma isteği duymasına sebep olduğu gösterilmiş.

 

Dış Trendlere & Vizyona Açıklık

Yapılan çalışmalarda yenilikçi fikirlerin büyük çoğunlukla organizasyonların dışındaki gelişmelerle tetiklendiği ortaya çıkmış. Lider hem sektörünü, hem daha büyük ölçekli ekonomiyi hem de müşterileri, iş ortaklarını ve rakipleri izleyerek bu gelecek trendlerini görmeli, bunlar üzerinden yenilikçi yaklaşımlar geliştirebilmelidir. Bunun olabilmesi için de bazen en küçük bilgiyi bile bu gözle değerlendirebilmelidir.

Liderlikte Pilot yaklaşımının önemi

Lider süreci ve sonuçları iyileştirebilmek için gelen önerileri dinlemek ve iyi değerlendirebilmenin yanında mini denemelere de açık olmalıdır. Bu şekilde öneriler daha az riskli denemeler şeklinde hayata geçirilebilir ve sonuçları gerçek hayat verisi ile denetlenebilir. Lider gelen bir fikri beğendiyse ancak yapılabilirliği üzerine endişeleri veya soruları varsa öneriyi getiren çalışanla bir pilot deneme üzerinde anlaşabilir, böylece fikrin olabilirliği ve etkinliği görülebilir. Bu pilot yapma yaklaşımını kültüre yedirebildiğimizde de tüm çalışanların daha fazla fikir üretme hevesi içinde olabileceğini görebiliriz.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir