Blog

“Ne Gerek Var” Diyen İş Sahipleriyle Konuşmanın 6 Yolu

sunum
Liderlik / Ofiste İletişim

“Ne Gerek Var” Diyen İş Sahipleriyle Konuşmanın 6 Yolu

Geçtiğimiz haftalarda 4 insan kaynakları profesyoneli arkadaşımla bir söyleşi yaptım ve bu söyleşiyi podcastimde yayınladım, buradan dinleyebilirsiniz,

Bu söyleşide konusu geçti, iş sahiplerinin yeni fikirlere ve projelere çoğunlukla maliyetleri düşünerek “Ne gerek var” dedikleri ve bunun ilerlemeyi, kültür gelişimini yavaşlattığı yolunda ifadeler oldu. Ben de böyle yaklaşan bir iş sahibine konuşma konusunda yardımcı olacağını umduğum bir listeyi bir araya getirdim.

Araştırma

İş sahibinizin konulara nasıl yaklaştığını, ne şekilde karar aldığını, nelere değer verdiğini araştırmanızı öneririm. Fikrinizi örneğin iki müdür arkadaşınızla birlikte sunmanızın etkisi olur mu? İş sahibiniz görsel bir temsil sistemine mi sahip, sunduğunuz teklifi “görmek”, “gözünde canlandırmak” mı ister yoksa işitsel veya temasla mı bilgileri almak ister? Daha önce benzer durumda neler oldu, nasıl karar verdi veya hangi tür ek bilgileri istedi? Her sunumun başında yaptığımız gibi, burada da “dinleyenleri” araştırmak önemli bir adımdır.

Sonuçları Örneklendirmek

Çalışanların katılımı olacak bir aktivite planladığınızda bunun sadece maliyeti ve aktivitenin içinde neler olacağı değil, bunun yaratacağı sinerji, yakınlaşma, birlikte çalışma duygusu, verimlilik ve iş sonuçları gibi ek faydalara da odaklanabilirsiniz. İş sahibi ilk anda “ne kadar harcayacağız, ne kadar kazanacağız” dese de bu ek faydaları da duymak onu ikna edebilir.

Vaka Çalışması Sunmayı Öğrenmek

Hangi rolde olursanız olun, müdürünüze bir yeni fikrin veya projenin mali & kültürel vaka çalışmasını sunmayı öğrenmenizi öneririm. Bu hem “üst düzey yöneticilerin” dilini öğrenmenizi sağlar, hem de daha objektif bakışı geliştirir. Yatırım dönüşü (ROI) hesabı sadece finansal açıdan olmayabilir, kültürel, insani, iş sonuçlarına yansıyacak, katılım davranışını sağlayan, kaybı azaltan gibi farklı açılardan da sunulabilir.

Örneğin bir çalışan bağlılığı programını “bağsız çalışanların oluşturduğu maliyetleri azaltmak” açısından da sunabilirsiniz.

Olmazsa ne olur sorusunun yanıtını vermek

Yapılan çalışmalar satın alma davranışında “olumsuz gelecek vizyonu” yaratılmasının olumlu resme göre daha etkili olduğunu ortaya çıkarmış. Yani bu teklif ettiğiniz projeyi yapmazsak olumsuz neler olabilir sorusunu da iş sahibine yansıtmanız iyi olabilir ve fayda sağlayabilir.

Bir şey yapmama maliyetini sunmak

Önerdiğiniz projenin yapılmama maliyetini açıklamak bu durumda işinize yarayabilir. Örneğin, bu konuda hiç bir şey yapmazsak,

  • Sirkülasyonun daha da artacağını bekliyoruz, %8’den %15’e,
  • Ekip çalışması sağlanamıyor, bu durum daha fazla sıkıntı yaratabilir,
  • Çalışanlarımızın potansiyeline erişmelerinde engeller devam eder,
  • Rakiplerimizden geride kalabiliriz… gibi….

Pilot denemeler önermek

Eğer sunduğunuz proje fikir olarak olumlu karşılandıysa fakat bütçe veya yapılabilirlik açısından red edilme durumu oluyorsa bir pilot çalışma önerebilirsiniz. Böylece projenin etkisini küçük bir ölçekte gösterme şansınız da olacaktır.

Umarım faydalı olur!

 

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir