Blog

İş Arkadaşının Müdürü Olanlara 8 Püf Noktası

brooke-cagle-FNe9xJuPbVw-unsplash
Güven Ortamı / Liderlik / Ofiste İletişim

İş Arkadaşının Müdürü Olanlara 8 Püf Noktası

İş arkadaşınızın müdürü olarak atandığınızda, ilk şaşkınlık geçtiğinde aklınıza zor sorular gelebilir. Bu “yeni” dinamiği nasıl tanımlayacak, nasıl ilişkiyi karşılıklı olarak kabul edilebilir bir yere getirecek, müdür olarak arkadaşınızdan performansı ile ilgili nasıl verim olacak, dahası sizinle çalışmaya onu nasıl ikna edeceksiniz? Bu zorlu yolculukla ilgili şu püf noktalarını önermek isterim.

Dinamik Değişti

Öncelikle arkadaşınızla aranızdaki ilişkinin dinamiğinin değiştiğini kabul edin, ve bu yeni dinamikle ilgili düşünmeye başlayın. Bazen istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir ancak “arkadaşlığınızın” da değişime uğrayabileceğini öngörmekte fayda olabilir. Eğer ekipte çok yakın bir arkadaşımız varsa ve ekibin müdürü olarak atanmışsak bilelim ki bu yeni gelişme ilişkimizi etkileyecek.

1:1 Görüşmeye zaman ayırın

Bir süre geçtikten sonra arkadaşınızla bire bir görüşmek faydalı olabilir. Öncelikle senaryoya göre bu görüşme farklı şekillerde başlayabilir… Arkadaşınız sizin atandığınız rolü kendi de istiyor muydu örneğin, veya sizin hak ettiğinizi veya etmediğinizi mi düşünüyordu? Bence öncelikle bu toplantıda arkadaşınızın duygularını sorun, onu aktif biçimde dinleyin, hemen bir çözüm üretmeye çalışmayın. Bu yeni durumu değerlendirelim, seni dinliyorum, nasıl ilerleyelim gibi açık soru ve yorumlarla arkadaşınızın kendini ifade etmesine alan açın… Böylece onun gözünden durumu görebilir ve sonraki yaklaşımlarınızı planlayabilirsiniz.

Ekipteki tüm fikirleri dinleyin

Ekibinizle daha önce yan yana çalıştınız, sizden önceki müdürle ilgili bazı iyi yaptığı konuları biliyorsunuz, bazı eleştiri noktalarını da duymuştunuz, ancak büyük ihtimalle bilemediğiniz ve duymadığınız bir çok ayrıntı olabilir. Ekibinizdeki arkadaşlarla teke tek görüşmeler yaparak onların görüşlerini de dinleyin, örneğin;

  • Ekiple ilgili ne düşünüyorlar,
  • Önceki müdür neleri iyi beceriyordu,
  • Önceki müdür neleri daha iyi yapabilirdi,
  • Bu ekip lideri atamasıyla ilgili neler hissediyorlar,
  • Sizden beklentileri neler,
  • Kendileri ekip lideri olarak atanmış olsalardı, ilk neleri yaparlardı? (dikkat ederek soralım bu soruyu, atanamadığı için hayal kırıklığı içinde olan bir arkadaşınıza sormak farklı ve olumsuz yorumları tetikleyebilir)

İş tanımı açısından net olun

İş tanımınızı yakınınızda tutun, ilk dönemde bazı işlerde sizin araya girip ekip lideri olarak bazı kararlar verecek olmanız ekipte alışkın olmadıklarından dolayı tepki çekebilir. Zaman içinde minik dokunuşlar ve ekip liderliğine bağlı gelişimeler ile ekip bu yeni düzene alışacaktır. Gerektiğinde iş tanımınızdan bazı örnekler verebilirsiniz, ama bu “ben müdürüm siz değilsiniz” tonunda olmasın.

Şu yazıya da bakabilirsiniz.

https://bertayfisekci.com/2022/11/23/ekip-yonetmeye-yeni-baslayacaklar-icin-yapilacaklar-listesi/

Direnç Gösterenlere Hoşgörülü olun

Ekipte bu atamaya direnç gösteren arkadaşlarınız olabilir. Onlarla da 1:1 görüştükten ve dinledikten sonra onlara daha yumuşak davranarak işe koyulabilirsiniz. Eğer bir arkadaşınız bu konuyu kendince bir “protestoya” çeviriyorsa belki doğrudan konuşmak ve bu protestonun ona ve ekibe fayda sağlamayacağı üzerine fikirlerinizi iletebilirsiniz. Yine işe yaramazsa şunları hatırlayın lütfen, herkes “uyum” göstermek durumunda değil…

  • Tepki size yöneltilmiş kişisel bir tepki olmayabilir.
  • Kuruma veya terfi sistemine bir isyan olabilir.
  • Farklı bir role, farklı bir ekibe katılmak isteyebilirler, destek olmayı tercih edebilirsiniz.
  • Mütevazı, sakin ve dinleyen taraf olmanızı öneririm.

Ekipte yakın arkadaşınız varsa adalet daha duyarlı hale gelebilir, dikkat!

Ekipte yakın bir arkadaşınız olduğunda ve sizinle müdürü olarak çalışmakta bir sorun görmüyor, hatta onun avantajına olacağını planlıyorsa bu konuda da düşünmenizi öneririm. Fırsat eşitliği açısından baktığımızda ekipteki yakın arkadaşınızı “kayırdığınız”, “ayrıcalık tanıdığınız” gibi bir algı oluşturacak eylemler yaparsanız, ekibin güvenini sarsmış olabilirsiniz. Benzer durumdaki arkadaşlarınızdan hep size yakın olanına fırsatlar sunuyorsanız bu görülecektir, bu konuda da yakın arkadaşınızla görüşebilirsiniz.

Dedikoduya bulaşmayın!

Ekipteyken yakın arkadaşınızla şirketin politikaları ve müdürünüzün tercihleriyle ilgili konuşuyor, tartışıyordunuz, belki bu konuşmaların ve tartışmaların kimseye bir zararı yoktu, yıkıcı da olmuyordu ve fakat artık ikinizden birinin müdür olduğu durumda bu dinamik de değişecektir. Müdür olduğunuzda önünüze daha çok bilgi gelecek, daha geniş bir açıdan durumu değerlendirecek ve bazı kararların perde arkasını daha iyi görebileceksiniz. Bu durumda arkadaşınızla aynı “tondan” konuşmaktan da kaçınmanız iyi olur. Tabii geliştirici fikirleri varsa dinlemek size fayda da getirebilir.

Ya arkadaşınız müdür olduysa?

Bu da zor bir durum, ilk yapılacaklar…

  • Egonuzu bir kenara bırakıp durumu sakince değerlendirebiliyor musunuz?
  • Nasıl hissediyorsunuz bu durumla ilgili?
  • Haksızlığa mı uğradınız yoksa arkadaşınız müdürünüz olmayı sizce hak etti mi?
  • Onun başarısı için çalışmak kulağınıza nasıl geliyor?

Bu sorular size yolunuzu gösterecektir.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir