Blog

Ekibinizi Peşinize Takmanın En Etkili Yolu

Sunum sırasında
Delege etmek / Liderlik / Ofiste İletişim

Ekibinizi Peşinize Takmanın En Etkili Yolu

Ekibinizi peşinize takmak derken, onlardan bir şey istediğinizde harekete geçmeleri, sizin tutkunuzu paylaşmalarından söz ediyorum. Ekip lideri veya iş sahibi olarak bir konuda ekibinizden veya yataylarınızdan bir konuda bir iş yapmalarını isteyip de bu isteğinizin hiç yapılmadığını gördüğünüz oldu mu? Aklınıza neler geldi bu olay yaşandığında, peşlerinden koşayım, takip edeyim, tekrar tekrar sorayım gibi şeyler mi? Acaba sizi takip etmemelerinin arkasında ne olabilir?

Bunun tabii, işin niteliği, sizin oluşturduğunuz saygı ortamı, istenen işin gerekliliği ile ilgili herkesin aynı fikirde olup olmaması gibi etkenler olabilir, ve bunların yanında bir de “sizin bu isteği nasıl ifade ettiğinizle” de ilgisi olabilir diye düşünüyorum.

Böyle bir senaryo için şu sorulara nasıl yanıtlar verirdiniz?

  • Siz bu istediğiniz işin “arkasında” mısınız? Yoksa bir angarya algısı olan bir iş mi istiyorsunuz?
  • Bu işi istediğiniz konuşmanız kaç dakika sürdü?
  • Bu işle ilgili siz ne kadar tutkulusunuz?
  • Bu işle ilgiil tutkunuzu ne kadar karşıya geçirebildiğinizi düşünüyorsunuz?
  • Bu işin yapılması ile ilgili büyük resmi ne kadar ifade ettiniz?

 

Bu konuşmanızın daha etkili, ikna edici ve ekibinizi peşinizden sürükleyen bir konuşma için şöyle bir akış kullanabilirsiniz.

İlgi çeken bir açılış

Açılışınızda “konuşma tekniği” açısından ilgi çekici olmanın üzerine, bu işin neden ekip için önemli olduğunu açıklamanız faydalı olur. Büyük resimde bu iş nereye düşüyor, ekibe, şirkete, müşteriye ne fayda sağlayacak… Dinleyenlerin kafalarında soru işareti bırakmayacak şekilde bir açılış iyi olur.

3 Maddede Ana Bölüm

Ana bölümde kolayca takibi sağlayabilmek için 3 maddede işin ne olduğunu, yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve / veya bitirme süresini paylaşabilirsiniz. Bu ana bölümde diğer önemli bir konu sizin tutkunuzu yansıtmanız olacak. Sizin için bu iş neden bu kadar önemli, hangi büyük amaca hizmet ediyor, kişisel olarak siz bu işin yapılmasını neden bu kadar önemsiyorsunuz? Lütfen bunu öyle bir anlatın ki ekibiniz “Müdürümüz bu konuya yatırım yapmış, kalpten bu konunun arkasında” desinler, bunu dediklerinde sizin onlardan istediğiniz işi yapma ihtimalleri de artacaktır.

Güçlü bir Kapanış

Bu bölümde “güçlendirme” ve “olumlu teşvik” kullanabilirsiniz. Ekibe bu işin yapılmasıyla ilgili güvendiğinizi belirtmeniz harika olur. Mutlaka sonunda insanları süratle bir eyleme yönlendirecek bir bitiriş planlamanız yerinde olabilir. Yine kapatırken size ne zaman danışabileceklerini ve bir dahaki toplantının ne zaman olacağını paylaşabilirsiniz.

Aslında bu belki her gün olan bir senaryo, etrafınızdan belki 10 iş istiyorsunuz ve bunların örneğin ancak 3’ü zamanında bitiyor, siz de kendi kendinizi yiyor, nerede sorun olduğunu düşünüyor ve iş verdiğiniz insanların peşinde koşup “yaptırmaya” çalışıyorsunuz, belki de bu ilk konuşmanıza dönüp bakmamızda fayda var.

İş hayatında yapacağınız bu tür konuşmaları hazırlayacağımız, arka plan dinamiklerini öğreneceğimiz, alıştırmalar yapacağımız bir “Konuşmanın Şifreleri” eğitimi daha Haziran’da başlıyor, bilgi için şu sayfaya bakabilir, bana ulaşabilirsiniz.

 

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir