Ekiplerin Beş Temel Aksaklığı
Patrick Lencioni’nin “Ekiplerin 5 temel aksaklığı” (The five dysfunctions of a team) kitabı elime geçti, hikaye şeklinde anlatıldığı için çok rahat okunuyor.
Türkçesini şuradan alabilirsiniz. Silikon Vadisinde ürünü ve ekipleri daha güçlü olup rakiplerinin gerisine düşen bir firmanın CEO’su olarak atanan Kathryn’nin birlikte çalışamayan ve farklı çıkar yaklaşımları olan müdürlerin oluşturduğu ekibi nasıl birlikte çalışabilen etkili bir ekip haline getirmesinin öyküsü… Bu öykü üzerinden ekiplerin aksama noktalarını 5 maddede toplayan yazar, kitabın sonunda bu aksaklıkları ayrıntısı ile inceliyor ve bu aksaklıkların giderilmesi için sırasını da belirterek bazı önerilerde bulunuyor. Bunlar üzerinden gidelim.
1 – Güven eksikliği (Absence of Trust) : Herşey güvenle başlıyor, eğer ekip içindeki insanlar birbirlerine güvenmiyorlarsa, birbirlerine sorunlarla ilgili samimi sorular soramıyorlarsa, insanlar kendi eksikliklerini açmaktan yana ketum davranıyorlarsa, bu etkili bir ekibin oluşması için temel bir aksaklığı ifade ediyor. Kendi ekiplerinizi düşünün, eğer ekipteki herkes kendi zayıflıklarını saklıyorsa, geri besleme veya yardım istenmiyorsa, diğer insanların yapmak istedikleri ile ilgili herkes netleştirmeden sonuçlara varıyorsa, insanlar birbirlerine karşı bir tür hınç biriktiriyorsa, o ekipte güven ortamı yok demektir.
2 – Yüzleşme (tartışma) korkusu (Fear of Conflict) : Eğer ekipte güven ortamı yoksa, insanlar birbirleriyle tartışmak istemezler, kaçınırlar, sorunlara yokmuş gibi bakarlar, tartışmalarda kendi aleyhine bir sonuç çıkacak endişesiyle aşırı savunmacı davranırlar, bu da yapıcı diyaloğu engeller. Bu ekiplerde daha çok kişilikler tartışıldığı, genellemeler yapıldığı ve şirket adına kararlar başka kişisel ajandalara göre alındığı için “konular” (issues) üzerinde tartışma sağlıklı olmaz. Kararlar, “bu kimin işine yarar” yaklaşımı ile alınabilir, bu da toplam ekip başarısına negatif etki yapar.
3 – Söz vermeden kaçınmak (lack of commitment) : Birbirine güvenmeyen ve sağlıklı bir şekilde tartışamayan ekiplerdeki insanlar, bir projeye, bir stratejiye bağlanmaktan, sorumluluk almaktan kaçınırlar. Liderin gösterdiği vizyona katılım göstermek istemeyebilirler, çünkü kınanma korkusu olmadan kendi bakış açılarını iletememiş, belki bazı endişelerini ifade edememiş olurlar. Aynı şekilde çoğunlukla alınan bu kararlarla ilgili kendilerini adamış hissetmedikleri için kendi ekipleri de kararın gücünü hissedemez, kaçacak bazı argümanlar geliştirebilir.
4 – Sorumluluktan kaçınmak (Avoidance of accountability) : Ekip çalışanları, bir projeye veya bir stratejiye inanmadıkları ve katılım göstermedikleri için sorumluluktan kaçınmaya çalışırlar. Bu şekilde ekip içinde insanlar birbirlerinin sorumluluk alanlarını takip etmezler, takım arkadaşları sadece kendi sorumluluklarını onlara bir zarar gelmeyecek kadar üstlenirler ve tüm ekibin başarısı için ortak eylemlere katılım göstermeyebilirler.
5 – Sonuçlara ilgisiz kalmak (inattention to results) : Ekipte insanlar birbirlerini sorumlu tutmazlarsa, toplam sonuca da ilgisiz kalırlar. Ekip kopuk hale gelir. Bu noktada artık ekipteki bazı insanlar kendi kariyerleri veya egoları için tüm ekibin hedeflerinden uzaklaşmış, motivasyon kaynakları da farklılaşmış olabilir.
Tüm bu 5 maddenin düzelmesi için kitapta kısa bir öneri bölümü var, fakat bence aksaklıkları gösterme üzerine bir kitap olması onu ilginç kılıyor. Demirel’in güzel bir sözü vardı, “neyin olacağını anlamak için önce neyin olamayacağını göstermek gerekir.”… Kendi içinde olduğunuz veya yönettiğiniz ekiplerde bu sorunlar var mı?
Ara
Son Yazılar
- Ekibinizi Peşinize Takmanın En Etkili Yolu Mayıs 31, 2023
- Toplantılarda Yaratıcılığı Tetiklemek için Bir Öneri Mayıs 24, 2023
- Ekip Lideri olarak yaptığınız 3 yaygın hata ve kurtulma yollarınız Mayıs 17, 2023
- Uzaktan Çalışanlara Sorabileceğiniz 10 soru Mayıs 10, 2023
- Gaslighting ile başa çıkmanın 7 yolu Mayıs 3, 2023
Arşiv
- Mayıs 2023
- Nisan 2023
- Mart 2023
- Şubat 2023
- Ocak 2023
- Aralık 2022
- Kasım 2022
- Ekim 2022
- Eylül 2022
- Ağustos 2022
- Temmuz 2022
- Haziran 2022
- Mayıs 2022
- Nisan 2022
- Mart 2022
- Şubat 2022
- Ocak 2022
- Aralık 2021
- Kasım 2021
- Ekim 2021
- Eylül 2021
- Ağustos 2021
- Temmuz 2021
- Haziran 2021
- Aralık 2020
- Şubat 2020
- Ocak 2020
- Aralık 2019
- Kasım 2019
- Ekim 2019
- Eylül 2019
- Ağustos 2019
- Temmuz 2019
- Haziran 2019
- Mayıs 2019
- Nisan 2019
- Mart 2019
- Şubat 2019
- Ocak 2019
- Aralık 2018
- Kasım 2018
- Ekim 2018
- Eylül 2018
- Ağustos 2018
- Temmuz 2018
- Haziran 2018
- Mayıs 2018
- Nisan 2018
- Mart 2018
- Şubat 2018
- Ocak 2018
- Ekim 2017
- Eylül 2017
- Mayıs 2016
Kategoriler
- bağımsızlık
- Bağlılık aktiviteleri
- Bağlılık faktörleri
- Çalışan Bağlılığı
- Çalışan Sağlığı
- Çeşitlilik
- Delege etmek
- Geliştiren Organizasyon
- Genel
- Geri Besleme
- girişimcilik
- Güven
- Güven ortamı
- Hesap Verilebilirlik
- Hitabet
- inovasyon
- İş Dünyası
- İş kitapları
- İş-Hayat dengesi
- İşe Alım
- İşveren Markası
- Kapsayıcılık
- Kişisel deneyim
- Kişisel Gelişim
- Kitap
- Liderlik
- Mentörlük
- Ödül ve takdir
- Ofiste iletişim
- ofiste politika
- Ofiste verimlilik
- Pazarlama
- Psikolojik Güvenlik
- Referanslar
- Sağlık
- şeffaflık
- silo mentalitesi
- Şirket kültürü
- Takımlar
- Toplantılar
- Var olma amacı
- Wellness
- Yöneticinin Kalitesi
Comment (1)
Lencioni'den İdeal Takım Oyuncusunun 3 Özelliği - Bertay Fisekci
[…] teşhis etmek için önemli rol oynayan bir kitaptır… Bu kitapla ilgili bloğumda şu özeti […]