Blog

Çalışan Bağlılığı – Çalışanların Güçlü Yönlerini Kullanmalarını Sağlayın

The rope
Bağlılık Aktiviteleri / Bağlılık Faktörleri / Çalışan Bağlılığı / Geri Besleme / Güven / Liderlik / Mentörlük / Ofiste İletişim / şeffaflık / Yöneticinin Kalitesi

Çalışan Bağlılığı – Çalışanların Güçlü Yönlerini Kullanmalarını Sağlayın

Ekibinizdeki çalışanlar sizce işlerini yaparken en güçlü yanlarını çoğunlukla kullanabiliyorlar mı? Bir işi yaparken zevk alarak, bazen zamanı unutarak ve sonunda başarma duygusuyla iyi hissediyorlar mı? Yoksa zamanlarının büyük bölümünde başka insanlara bağımlı, kendilerini iyi ve uzman hissetmedikleri görevlerle mi uğraşıyorlar? Bitse de gitsek duygusu sık sık oluşuyor mu? Son dönemde insan kaynakları yönetiminde “zayıflıkların üzerine gidip onları geliştirmek” yaklaşımından “en güçlü yönlerini tespit edip bu yönlerini kullanmalarının sağlanması” yaklaşımına büyük bir geçiş gözleniyor ki böylece çalışan bağlılığı artıyor.

Çok saygı duyduğum bir eski müdürüm yıllık performans görüşmelerinde kullanmak üzere şu iki soruyu yazmış, bence bunlar hemen kullanılabilecek güzel sorular:

Bu yıl “becerilerime” eklemek istediğim yeni beceri nedir? (Zayıflıklardan bahsetmek yerine beceri gelişiminden bahsetmek)

Önümüzdeki yıl ekibime en olumlu etki yaratabilecek davranış değişikliğim ne olabilir? (Ekip lideri ve üyesi olarak daha güçlü davranışa odaklanmak)

Gallup’un sıkça kullandığım Çalışan Bağlılığı anketinin bir sorusu şudur:

İşimde her gün kişisel güçlü yönlerimi kullanma fırsatı buluyorum

Bu soruyla aslında çalışanın güçlü yönlerini ne sıklıkta kullanabildiğini ölçerek çalışan bağlılığı ile doğrudan ilişkisini de tanımlamış oluyoruz. En iyi ekip liderleri çalışanlarının bu soruya verecekleri cevabı sürekli olarak sorgulayan, bu konuda onlarla konuşan ve gerektiğinde bu konuda eyleme geçen liderdir. Bireyler işlerinde doğal yeteneklerini ve güçlü yanlarını kullanabildiklerinde en iyiyi yapabilme konusunda kendilerini güçlendirilmiş hissederler. Bulundukları ortama pozitif bir enerji vermekle birlikte büyük resimde şirket hedeflerine en fazla olumlu katkıyı vermek için gönülden çalışırlar. (Bağlıdırlar)

İşinde her gün kişisel güçlü yönlerimi kullanma fırsatı bulan çalışan nasıl özellikler gösterir?

İşe her gün enerjik şekilde gelirler ve sorumluluklarını almaya hazır bir görüntü çizerler.

İşlerinden son derece zevk alırlar ve iş dışı zamanda bile işle ilgili belli konuları düşünmekten ve çevreleri ile konuşmaktan kendilerini alamazlar.

En iyi sonuçları almak için çaba gösterirler.

Müdürlerinin yakın temasına ihtiyaç duymadan kendi hedeflerine, kurmaları gereken sistemlere odaklanırlar ve engellerle ilgili eyleme geçebilirler.

Aslında böyle davranan çalışanlar hemen fark edilir. Ekipteki diğer bireyler ve ekip lideri bu tür bir çalışandan olumlu enerji alırlar, onlar da kendileri açısından en iyisini yapma güdüsüyle hareket edebilirler. Bu yaklaşım bu tür bağlı çalışanların daha az zamanda daha kaliteli iş yapmaları sonucunu da beraberinde getirir. (Verimlilik) Bu çalışanlar sürekli işlerini en iyi şekilde yapma istekleri ile bilinirler ve aranan çalışanlar haline gelirler.

Peki müdürler ekiplerinde bu tür çalışanları nasıl ortaya çıkarabilirler, hangi soruları sormaları gerekir?

İyi yapabildiğini bildiğin ve son zamanlarda yapmadığını düşündüğün ne tür işler ve görevler var?

Bu soruyla aslında iki konu üzerinde durabilirsiniz. Birincisi çalışan kendi becerilerinin ve kendi üstün alanlarının farkında mı? Onun söyleyecekleri ile sizin onun hakkındaki izlenimleriniz tutarlı mı? İkincisi acaba çalışan bu üstün bulduğu becerilerini ne kadar kullanma fırsatı buluyor? Örneğin müşteri diyaloglarında kendini çok başarılı bulan bir çalışan en son hangi müşteri ile konuşmuş, son hafta kaç müşteriyi aramış? Bu soru ve buna çalışanın vereceği cevap önemli verileri ortaya çıkarıyor ve yeni sorulara kapı açıyor.

Hangi görevlerini bitirdiğinde “Bu iş tekrar önüme gelse de yapsam” diye düşünüyorsun? Veya işte veya iş dışında tamamen kendinden geçmeni sağlayan hangi aktiviteleri yapıyorsun?

Bu soruyla çalışanın şu anki işinde nelerden çok hoşlandığını öğrenebiliriz, bu soruya verilen cevapla aslında çalışanın bu çok sevdiği ve iyi becerdiği işleri ne sıklıkta yaptığını da gözlemleyebiliriz. Çalışanın iş dışında neleri bayılarak yaptığını bilmek de önemli olabilir zira ekipteki çalışanların o işin dışında da nelerden hoşlandığını ve yapmak istediğini bilmek onlara farklı görevler vermemizi ve tutkuyla yaptıkları bazı aktiviteleri iş ortamına taşıyabilmemizi sağlar.

Başkalarının sana açıklamasına gerek olmadan çok iyi yaptığın işler nelerdir?

Bu soruyla benzer biçimde arkanızı dönerek, çalışanı güçlü kılarak, ona güvenerek hangi işleri ona bırakabileceğinizi de duymuş olursunuz. Farklı bir projede bir işi delege etmeniz gerektiğinde buradaki cevap çok işinize yarayacaktır.

Diğerlerinin sana çok iyi yaptığını söylediği işler nelerdir?

Acaba takım içindeki diğer çalışanların bu çalışanla ilgili takdir ettikleri bazı işler var mı? Örneğin ona çok düzenli olduğunu, ayrıntılara çok dikkat edebildiğini belirtip toplantı notlarını tutmasını istemiş olabilirler mi? Bu da yine ekip lideri olarak önemli bazı bilgilere ulaşmanızı sağlayacak güzel bir soru.

Zamanın geçtiğini fark etmeden yaptığın işler nelerdir?

Çalışanın “akış”ta olduğu, yani zamanın nasıl geçtiğini fark etmeden yaptığı işler onun en isteyerek ve en başarılı yaptığı işler olabilir. Bunu bilmek ekip lideri olarak size önemli iç görü kazandırır.

İş yerinde en güçlü yanlarını kullanabilen, bunu sık sık yapabilen çalışan bağlı çalışandır ve hem finansal hem kültürel açıdan bağlı çalışanlar şirketi daha iyiye doğru geliştirirler. Ekip liderlerinin bağlı çalışanları bilmesi ve bağsız çalışanların bağsızlık nedenlerini bularak bu konuda eyleme geçmeleri şu anki ortamda kritik önem taşımaktadır.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir