Blog

Zor Oyunu Bozar… Çalışan Bağlılığı Şimdi Daha Da Önemli…

Clocks and phrase TIME TO ENGAGE on wooden background
Çalışan Bağlılığı / Liderlik / Ofiste verimlilik / Şirket Kültürü / Takımlar

Zor Oyunu Bozar… Çalışan Bağlılığı Şimdi Daha Da Önemli…

Şirketlerimiz yıllık veya daha uzun süreli stratejik planlarını yaparken “olası negatif senaryolar”ı göz önüne alırlar, bu senaryolar örnek olarak “yeni ve daha çevik bir rakibin pazara girmesi”, “regülasyonlarda olumsuz bir gelişme olması”, “yetenekli çalışanların çalışma koşulları ile ilgili önemli bir değişim”, “fiyat savaşlarının maliyetleri tehdit eder hale gelmesi”, “Global bir tedarik sıkıntısı” gibi senaryolardır.

Şu anda bu negatif senaryoların acıtıcı birinin tam içinde yaşıyoruz!

Yani şirket yöneticileri olarak endişe ettiğiniz, işler negatife giderse nasıl idare ederiz dediğiniz bir dönemden geçiyoruz. Bu süreci çalışanlar açısından değerlendirirsek, “çalışanların son derece kırılgan, güvensiz, geleceğe ilişkin ani kararlar alabilecek ve kaygan bir zeminde” oldukları bir dönemdeyiz. Böyle bir dönemde çalışan bağlılığınız yüksekse, çalışanlarınız şirkete ve yönetime daha fazla destek verme eğiliminde oluyorlar.

Gallup web sitesinde 20 Mayıs’ta yayınlanan şu yazıya göre…

Yakın döneme ait salgın ve kriz gibi olaylarda (SARS, Zika virüs, kuş gribi, iki ekonomik kriz ve 11 Eylül) bağlı çalışanların sayısında çok önemli bir değişim olmamış. Fakat son yapılan karşılaştırmalı analizlere göre çalışan bağlılığı ve performans arasındaki ilişki böyle kriz dönemlerinde değişiyor. Ortaya çıkıyor ki böyle kriz dönemlerinde çalışan bağlılığının önemi artıyor.

Bu dönemlerde başarıyı etkileyen 5 bağlılığa ait parametreye bakalım..

1. Net beklentiler. Zor zamanlarda çalışanlar sınırları daha net çizen, hedefleri belirlerken çalışanları sürecin içinde tutan ve her çalışanın rolünü diğer çalışanlara göre sürekli olarak yeniden tanımlayan yöneticiler istiyor.

2. Gerekli malzemeler ve araçlar. İş değiştikçe, iş yapmanın gerektirdiği araçlarla ilgili tartışmaların netleşmesi ve çalışana bu konularda destek verilmesi iş stresini azaltarak performansı artırıyor.

3. Çalışanların kendi potansiyellerini gösterebilmeleri için fırsatlar. Kriz döneminde çalışanlar kendi en iyi özelliklerini ortaya koyabilecekleri fırsatları görmek ve bu fırsatları kullanabilmek istiyorlar. Dış şartların yarattığı kriz ortamından çıkışın en anlamlı yolu bu.

4. Şirketin misyonuna direkt bağ. Kriz anında insanlar kendi yaptıkları işin büyük resimde amaca ulaşma konusunda nasıl bir katkı verdiğini görmek istiyorlar.

5. Kaliteli iş yapmaya kendilerini adamış takım arkadaşları. Kriz anında vasat iş yapma tüm organizasyonu olumsuz etkileyebilir. Tüm ekipler yüksek kaliteli ve verimli iş yapmak durumundalar… Takım içinde diğer arkadaşlarının işlerine güvenebilmek bir çalışan için çok değerli.

Sözün kısası, şu dönem tam da “çalışan bağlılığı” konusunda bir teşhis yapıp, bu konuya yatırım yapma zamanı…

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir