Blog

3 Adımda Olumlu Geri Bildirim Verin

geri bildirim
Bağlılık Aktiviteleri / Geri Besleme / Güven / Liderlik / Ödül ve Takdir / Ofiste İletişim

3 Adımda Olumlu Geri Bildirim Verin

Ekip liderleri çok değişik kaynaklardan benzer şekilde “takdir“in ve olumlu geri bildirimin ne kadar önemli olduğunu duyuyorlar ve iyi niyetle bunu hayata geçirmek istiyorlar, fakat çoğu kez bu istenen sonuca varamıyor. Bu istenen sonuca varılamayışının bence sebepleri şunlar olabilir.

  • Samimiyetsizlik (olumlu şeyler söylemek gerektiği için söyleme isteği – çalışan tarafından fark edilir)
  • Süreyi ayarlayamama (net ve kısa olmak yerine uzatma ve etkinin azalması)
  • Niyet iyi olmasına rağmen doğru tonun ve kelimelerin bulunamayışı ve “garip” bir durumun ortaya çıkışı
  • İçeriksiz olumlu geri bildirimler (Bugün çok iyi iş çıkardın?!)
  • Bir örnekle desteklenmeyen bildirimler (Sen ekibin en iyisisin!?)
  • Olumsuz geri bildirimden önce durumu yumuşatmak için söylenen olumlu cümleler (yine samimi olmadığı anlaşılır)

Bu yazımda bu sebepleri de göz önünde tutarak her çalışanın kullanabileceği basit ve uygulanabilir 3 adımla olumlu geri bildirim süreci ile ilgili bir öneride bulunmak istiyorum, başlayalım.

Özelliği belirtme

İlk bölümde çalışanın sahip olduğunu düşündüğümüz bir özelliği belirtiyoruz. Burada önemli olan gerçekten bu olumlu özelliğin çalışanda olduğunu düşünmemiz ve inanmamız ve daha önemlisi bunu bir örnekle destekleyebilecek durumda olmamızdır. İyi niyetli olsak bile bu tip durumlarda örneği veremezsek “içeriksiz” veya “samimiyetsiz” algılanma ihtimalini de artırmış oluyoruz. Burada söylenebilecek örnek özellikler “çalışkan, güvenilir, detaycı, takım oyuncusu” gibi özellikler olabilir.

Örnek verme

Sonraki adımda olumlu olarak belirttiğimiz özelliği gösterecek spesifik bir örnek veriyoruz. Bunun yakın geçmişten olması iyi olur… Ayrıca diğer önemli konu burada tek bir örnek vermek ve örnek sayısını artırmamaktır… Örneğin, senin çok çalışkan olduğunu düşünüyorum, şu projede de gördüm, önceki satışta da fark ettim, dünkü toplantıda da belliydi diyerek uzatırsanız yine etkiyi azaltmış olursunuz.

Teşekkür etme

Çalışana bu özelliğinden dolayı ve verdiğiniz örnekten dolayı teşekkür edin. Hepsi bu. Ve uzatmayın. Orada kesin ve etkisinin daha da artacağını göreceksiniz.

Bir örnek vermek gerekirse;

“Zeynep, bugün tamamladığımız projeye yoğun ve çok çalışarak ne kadar katkıda bulunduğunu takdir ediyorum. İki hafta önce iş ortağımızın projenin teslim tarihi ile ilgili sorunları olduğunu ve sıkıntılarını ifade ettiğini hatırlıyorum. Süreçte fark ettim ki sen bu iş ortağımızla iki akşam ek saatler harcayarak çalıştın, onların sürecini telefon toplantıları ile yakından izledin, destekledin ve teslim tarihine işi tamamlamalarını sağladın. Bu projenin başarıya ulaşmasında gösterdiğin bu emek için sana çok teşekkür ederim.”

Önümüzdeki hafta ekibinizden birine bu şekilde bir olumlu geri bildirim vermeyi denemek ister miydiniz? Ya ailenizden birine?

 

 

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir