Ekip Lideri Olarak Başarısızlığınızın 6 İşareti

Geçen hafta ekip lideri olarak kendinizi değerlendirebileceğiniz sorular sormuş, bunlarla ilgili bir puanlama yaparak kendinizi veya müdürünüzü değerlendirebileceğinizi belirtmiştim. Bu biraz “içe dönük” bir değerlendirmeydi ve sübjektif olabilir. Gelin bu defa “dış” etmenlere bakarak ekip liderlerinin başarısızlıklarının işareti olan belirtilere bir göz atalım.
Tabii ki, bu sonuçlardan ekip liderleri %100 sorumlu olamazlar, ancak bu sonuçlar varsa hem kendilerine hem ekipleriyle kurdukları sisteme hem de ekiplerindeki bireylerin bağlılık seviyelerine bakılabilir.
Zamanında bitmeyen görevlendirmeler
Ekibiniz sık sık işini yetiştiremeyen bir durumda mı kalıyor? Acaba işin tanımında mı sorun var, veya ekip işin gerekliliklerini gerçekleştirecek becerilerden mi yoksun? Belki gereğinden fazla “karışıyor” ve işin “sizin istediğiniz gibi olması için” ekibe alan bırakmıyor ve sonunda işin gecikmesine de neden oluyorsunuz… Belki de genel bir “zamanı hedefe götürecek” eylemler için kullanma konusunda ortalamanın altında bir performans var… Zamanında bitmeyen işler iç sebepli veya dış sebepli olabilir ancak eğer bu konuda ekibinizde bir “süreklilik” varsa o zaman bu ihtimallere bakmanız iyi olabilir. Bir toplantıda bu konuyu gündeme getirmek ve kök sebepleri ile ilgili açık ve rahat paylaşımların olabildiği bir tartışma ortamı yaratmak da bir çözüm olabilir.
Projelerde ertelemeler
Ekibinizde projelerin başlaması, yeni fikirlerin eyleme dönüşmesi vb durumlarda sık sık bir erteleme davranışı mı görüyorsunuz, bu da sizin yönetiminizle ilgili olabilir. Proje veya görevin kapsamının belirlenmesi, sonuçta nereye varılacağının netleştirilmesi, projeye giren ekip üyelerinin bu projeden kazançlarının ne olacağının söylenmesi, bu projenin tüm şirkete katkısının iletişiminin yapılması bu konuda yardımcı olabilir. Burada da zaman ve enerji yönetimine bağlantı vermek isterim, ekipte zaman yönetimi ile ilgili kronik gelişim alanları varsa projelerin sık sık ertelendiğini görebilirsiniz. Bir başka sebep de “kararsızlık” olabilir, siz ekip lideri olarak belli kararları geciktiriyor olabilir misiniz? Veya şirketinizin üst yönetimi sizin projelerinizi bir sebepten geciktiriyor mu, bunlara da bakmak faydalı olabilir.
Hatalar ve Yapısal Sorunlar
Ekibinizin iş çıkışlarında kalite sorunları mı var, sık sık olması gerekenden çok fazla sayıda ve yüksek ciddilikte hatalar mı yapılıyor… Bu da doğrudan sizin yaklaşımlarınızla ilgili olabilir.. Ekibin iş yapma becerisiyle ilgili gelişim alanı var ve siz örneğin eğitim olanaklarını sağlarken zorlanıyor musunuz? Veya yapılan bir hatadan sonra kırılgan bir şekilde hep birlikte hatanın sebeplerini ve düzeltme yollarını konuşabiliyor musunuz? Hata sizden kaynaklandıysa bunu üstlenip daha sonra olmamasını sağlamak için diyaloglar kuruyor musunuz? Öğrenen bir ekip misiniz, yani bir hata yapıldığı zaman bunu paylaşıp düzelterek tekrarlamama yolunda süreçleriniz var mı? Tabii hataların aynı kişide toplanması durumu varsa daha farklı yaklaşım gerekebilir… Ekip içinde zorlanan ve hataya yakın performans gösterme ihtimali olan üyeler yardım isteyebiliyorlar mı, bu yardımı alabiliyorlar mı? Siz hatadan sonra çözüm diyaloglarına girebiliyor musunuz?
Boş İşlere Odaklanma
Kabaca “boş işler” dedim ama aslında “sizi ve ekibinizi hedefine götürmeyen” ve “ek zaman alan” işler olarak tanımlayabiliriz bunu… Toplantılarınız ne kadar sürüyor örneğin… Veya üst yönetim ile yapacağınız toplantıya hazırlık için 6 toplantı yapıyor musunuz? “Durum raporları”na ne kadar zaman ayrılıyor ve bunu hazırlayan ekip üyelerinin zamanları daha iyi değerlendirilebilir mi? epostalar tartışma konularının bir sakız gibi uzatılıp çözülemediği uzun metinler halinde mi? 10 dakikalık bir diyalog ile çözülebilecek bir konu için 12 eposta mı atılıyor? Yapılan işin tekrar yapıldığı oluyor mu? Bir işi yaparken baştan verilen kötü bir karar aynı işin örneğin iki katı zamanda ve 5 katı ek stresle yapılmasına sebep oluyor mu? Bu liste uzatılabilir, ekibinizin işlerine ve işleri nasıl yaptığına odaklandığınızda bu konuda da gelişim alanları bulabilirsiniz.
Mazeret ve Sorumluluk Almama Davranışı
Ekibinizde işler istenen sonucu vermediğinde otomatik bir “sorumlu arama” ve “suçlama” kültürü mü var? Projenin başında sorumlulukların netleştirilmesinde sorun olduğunda proje sonunda bu tür davranışlar görülebilir. İşlerin “nasıl başarılabileceği” değil de “neden başarılamadığı” daha mı çok konuşuluyor? Siz ekibinizi “hesap verebilir” hale getirme konusunda kendinizi nerede görüyorsunuz?
Action Coach’un kullandığı güzel bir metafor var, çizgi altı ve çizgi üstü yaklaşım… Çizgi altı “Suçlama – Mazeret – İnkar” ve çizgi üstü “Sahiplenme – Hesap Verebilirlik – Sorumluluk”… siz ve ekibiniz ne kadar çizgi üstünde ne kadar çizgi altındasınız?
Size zamanında geri bildirim gelmemesi
Ekip performansı düştüğünde geriye dönüp bakarsınız ve büyük ihtimalle süreç içinde “sıkıntıların” size zamanında iletilmediğini, yardım isteme, destek alma, geri bildirim verme ve alma bağının koptuğunu görürsünüz. Ulaşılabilir bir ekip lideri misiniz? Ekibinizdeki çalışanlar sizi ve diğerlerini rahatça eleştirebiliyor ve süreç içinde iyi fikirlerini rahatça paylaşabiliyorlar mı? Yanılmaktan korkuyor musunuz? Yanıldığınız ortaya çıktığında ne yapıyorsunuz? Sizden “korkan” ekip üyeleri var mı? Zorba liderlik davranışlarından gösterdiğiniz oluyor mu? Bu davranışlardan gösteriyorsanız size zamanında geri bildirim gelmemesini de normal karşılamamız gerekir… Ekip kendi arasında iyi bir iletişim içinde ancak sizinle konuşurken mi sorun var, bunu da tespit etmek yardımcı olabilir.
Bu işaretleri ve belirtileri görüyor ve gözlemliyorsanız
- Hedef belirleme ve netleştirme
- Delegasyon
- Hesap verilebilirlik duygusu
- Geri bildirim alma ve verme
- Psikolojik güvenlik
- Ödül ve takdir konularına bakmanız gerekebilir.
Ara
Son Yazılar
- Yeni bir Ekip Liderini Atamadan Önce Bu 12 Soruyu Sorun! Haziran 7, 2023
- Ekibinizi Peşinize Takmanın En Etkili Yolu Mayıs 31, 2023
- Toplantılarda Yaratıcılığı Tetiklemek için Bir Öneri Mayıs 24, 2023
- Ekip Lideri olarak yaptığınız 3 yaygın hata ve kurtulma yollarınız Mayıs 17, 2023
- Uzaktan Çalışanlara Sorabileceğiniz 10 soru Mayıs 10, 2023
Arşiv
- Haziran 2023
- Mayıs 2023
- Nisan 2023
- Mart 2023
- Şubat 2023
- Ocak 2023
- Aralık 2022
- Kasım 2022
- Ekim 2022
- Eylül 2022
- Ağustos 2022
- Temmuz 2022
- Haziran 2022
- Mayıs 2022
- Nisan 2022
- Mart 2022
- Şubat 2022
- Ocak 2022
- Aralık 2021
- Kasım 2021
- Ekim 2021
- Eylül 2021
- Ağustos 2021
- Temmuz 2021
- Haziran 2021
- Aralık 2020
- Şubat 2020
- Ocak 2020
- Aralık 2019
- Kasım 2019
- Ekim 2019
- Eylül 2019
- Ağustos 2019
- Temmuz 2019
- Haziran 2019
- Mayıs 2019
- Nisan 2019
- Mart 2019
- Şubat 2019
- Ocak 2019
- Aralık 2018
- Kasım 2018
- Ekim 2018
- Eylül 2018
- Ağustos 2018
- Temmuz 2018
- Haziran 2018
- Mayıs 2018
- Nisan 2018
- Mart 2018
- Şubat 2018
- Ocak 2018
- Ekim 2017
- Eylül 2017
- Mayıs 2016
Kategoriler
- bağımsızlık
- Bağlılık aktiviteleri
- Bağlılık faktörleri
- Çalışan Bağlılığı
- Çalışan Sağlığı
- Çeşitlilik
- Delege etmek
- Geliştiren Organizasyon
- Genel
- Geri Besleme
- girişimcilik
- Güven
- Güven ortamı
- Hesap Verilebilirlik
- Hitabet
- inovasyon
- İş Dünyası
- İş kitapları
- İş-Hayat dengesi
- İşe Alım
- İşveren Markası
- Kapsayıcılık
- Kişisel deneyim
- Kişisel Gelişim
- Kitap
- Liderlik
- Mentörlük
- Ödül ve takdir
- Ofiste iletişim
- ofiste politika
- Ofiste verimlilik
- Pazarlama
- Psikolojik Güvenlik
- Referanslar
- Sağlık
- şeffaflık
- silo mentalitesi
- Şirket kültürü
- Takımlar
- Toplantılar
- Var olma amacı
- Wellness
- Yöneticinin Kalitesi