Ekibinizde Sürekli Şikayet Edenleri İdare Etmenin 6 Yolu

Ekibinizde hemen her durumda “önce” şikayet etmeyi seçen, durumu olduğundan daha kötü gören, sorumluluğu almadan “durumu” veya “sizi” suçlama eğiliminde olan çalışanlar olabilir. Bu çalışanlar sizinle olan ilişkilerini iyi yönetemedikleri gibi tüm grubun havasını da olumsuz etkileyebilirler. Kendilerini bazen de “muhalefet lideri” rolüne sokabilirler ve ne oluyorsa şikayet edebilirler. Biliyoruz ki sadece şikayet etmek sorunları çözmüyor, tam tersine çözüm yollarını ararken bize yardımcı olmuyor ve psikolojimizi olumsuz etkiliyor.
Sürekli şikayet edenleri idare etmekle ilgili 6 önerim var sizlerle paylaşmak istediğim…
Takdir Beklemeyin – Dönüp kendinize bakın
Colin Powell‘ın beğendiğim bir sözü var..
Askerlerinizin size şikayetlerini getirmeyi bıraktıkları gün sizin liderliğinizin bittiği gündür. Ya size olan güvenlerini kaybetmişlerdir ya da sizin yardımcı olamayacağınıza veya ilgilenmeyeceğinize inanmışlardır. Her durumda bu bir liderlik başarısızlığıdır.
Şikayet edenleri ve şikayetlerini size getirenleri siz takdir edebilir, “hiç olmazsa bana geliyorlar” diye değerlendirebilirsiniz. Hem bu şekilde sizin bu şikayeti “ele alma” yollarında farklı alternatifleriniz de olabilir.
Çalışanlara Şikayetleri için zaman ve mekan ayırın
Çalışanlarınızın şikayetlerinin ardında her zaman “bu sorunu çöz” mesajı olmayabilir. Belli bir zamanda size kendilerini ifade etmek, seslerini duyurmak istiyor da olabilirler. Bunu da düşünerek bu tür diyaloglar için “sınırlı” bir zaman ayırmayı düşünebilirsiniz. Bu şekilde hem çözülebilecek sorunları duyabilir, hem de şikayet kası güçlü çalışanlarınızın sizin dışınızda sizinle ilgili veya işle ilgili herkese olumsuz konuşmasının da önüne geçmiş olabilirsiniz.
Toplantı Gündemini Önceden Belirleyin
Bu tür bir toplantıdan önce çalışanınıza “gündemi” onun belirlemesi gerektiğini ve gündemi önceden görmek istediğinizi söyleyin. Böylece sorunu ve hikayeyi çerçevelemiş olursunuz. Çalışanınızın sunduğu gündeme sadık kalın ve konunun bambaşka yerlere gitmesine izin vermeyin. Eğer bir sebepten çalışanınız bu gündemi gönderememişse, siz bir defalık gönderin ve örnek olun.
Şikayetlere & Sorunlara Çözüm Talep Edin
Çalışanlarınıza her türlü şikayetlerini dinleyebileceğinizi gösterdikten sonra onlardan bu şikayetleri ile ilgili çözüm önerilerini de getirmelerini isteyin. Bu çözüm gerçekçi ve uygulanabilir olmalı, belli bir kişinin amacına değil tüm bölümün veya şirketin amacına hizmet etmeli. Çalışanınız getireceği şikayet konusu ile ilgili büyük ihtimalle sizden daha çok bilgiye sahiptir, bunu ona ifade edin ve en iyi çözümü de onun getirebileceğini düşündüğünüzü iletin. Böylece onun uzmanlık ve deneyim alanına da saygı göstermiş, çözümün daha doğru olması için de liderlik göstermiş olacaksınız.
Zaman Sınırlamalarına Uyun
Her türlü benzer toplantı öncesi çalışanınıza ne kadar zamanınız olduğunu belirtin. Özellikle çalışanınız bir konuyu konuştuktan hemen sonra başka konularda şikayet etmeyi seviyorsa bu madde kritik önem taşır. Şikayet ettiği konuyla ilgili çözüm önerisi ile gelen çalışan, çözüm önerisi olmadan başka konularda şikayet etmesinin doğru olmadığını ve sizin onu bu şekilde dinlemeyeceğinizi de böylece görmüş olur. Bu toplantıları mutlaka zamanında bitirin, gerekirse hemen bu toplantı ardında başka bir randevu ayarlayın.
Çalışanlarınızla Açık Sözlü Bir İletişim Geliştirin
Belli bir şikayetle ilgili eylem alamadığınız bir durum varsa, gizlilik kurallarını da göz önünde tutarak çalışanınıza neden eyleme geçemediğinizi açıklayın. Bu karşılıklı güveni ve iletişimin kalitesini artıracaktır. Aynı diyalog içinde çalışanınız bir çözüm önerisi ile gelmediyse bunu onun yüzüne söyleyebilir, açık olabilirsiniz. Bu konuda örnekler paylaşmanız doğru olacaktır.
Köprüden Önce Son Çıkış – Etkileşiminizi Sınırlandırın
Yapılan araştırmalarda ekip liderlerinin ekip yönetimi için harcadığı zamanın büyük çoğunluğunun en iyi, en başarılı çalışanlar için olduğu saptanmış. Bir çalışanınız şu ana kadarki yaklaşımlarınıza cevap vermiyor ve aynı minvalde şikayete ve yıkıcı söylemlere devam ediyorsa bunu onunla da görüşerek zaman ayırmanızı sınırlandırın. Ancak belli şekilde çözüm önerileriyle geldiği zaman onunla görüşebileceğinizi belirtin. Kendi iş yapma biçiminizi de anlamasını sağlamanız çok yerinde olur.
Şirkette yataylarınız arasında böyle çok şikayet eden biri varsa da, mümkün olduğu kadar “Senin çözüm önerin ne olurdu bu durumda?” diye sorun ve ilgiyle dinleyin, bu soru daha anlamlı diyalogların kapısını açacaktır.
Ara
Son Yazılar
- Ekibinizi Peşinize Takmanın En Etkili Yolu Mayıs 31, 2023
- Toplantılarda Yaratıcılığı Tetiklemek için Bir Öneri Mayıs 24, 2023
- Ekip Lideri olarak yaptığınız 3 yaygın hata ve kurtulma yollarınız Mayıs 17, 2023
- Uzaktan Çalışanlara Sorabileceğiniz 10 soru Mayıs 10, 2023
- Gaslighting ile başa çıkmanın 7 yolu Mayıs 3, 2023
Arşiv
- Mayıs 2023
- Nisan 2023
- Mart 2023
- Şubat 2023
- Ocak 2023
- Aralık 2022
- Kasım 2022
- Ekim 2022
- Eylül 2022
- Ağustos 2022
- Temmuz 2022
- Haziran 2022
- Mayıs 2022
- Nisan 2022
- Mart 2022
- Şubat 2022
- Ocak 2022
- Aralık 2021
- Kasım 2021
- Ekim 2021
- Eylül 2021
- Ağustos 2021
- Temmuz 2021
- Haziran 2021
- Aralık 2020
- Şubat 2020
- Ocak 2020
- Aralık 2019
- Kasım 2019
- Ekim 2019
- Eylül 2019
- Ağustos 2019
- Temmuz 2019
- Haziran 2019
- Mayıs 2019
- Nisan 2019
- Mart 2019
- Şubat 2019
- Ocak 2019
- Aralık 2018
- Kasım 2018
- Ekim 2018
- Eylül 2018
- Ağustos 2018
- Temmuz 2018
- Haziran 2018
- Mayıs 2018
- Nisan 2018
- Mart 2018
- Şubat 2018
- Ocak 2018
- Ekim 2017
- Eylül 2017
- Mayıs 2016
Kategoriler
- bağımsızlık
- Bağlılık aktiviteleri
- Bağlılık faktörleri
- Çalışan Bağlılığı
- Çalışan Sağlığı
- Çeşitlilik
- Delege etmek
- Geliştiren Organizasyon
- Genel
- Geri Besleme
- girişimcilik
- Güven
- Güven ortamı
- Hesap Verilebilirlik
- Hitabet
- inovasyon
- İş Dünyası
- İş kitapları
- İş-Hayat dengesi
- İşe Alım
- İşveren Markası
- Kapsayıcılık
- Kişisel deneyim
- Kişisel Gelişim
- Kitap
- Liderlik
- Mentörlük
- Ödül ve takdir
- Ofiste iletişim
- ofiste politika
- Ofiste verimlilik
- Pazarlama
- Psikolojik Güvenlik
- Referanslar
- Sağlık
- şeffaflık
- silo mentalitesi
- Şirket kültürü
- Takımlar
- Toplantılar
- Var olma amacı
- Wellness
- Yöneticinin Kalitesi
Comment (1)
Cahit Emre Kuyucu
Mükemmeldi, paylaşımınız için teşekkürler.