Blog

Şefkatli bir Lider olmanın 6 yolu

compassionate
Çalışan Bağlılığı / Geliştiren Organizasyon / Hesap Verilebilirlik / İş-Hayat dengesi / Liderlik / Ofiste İletişim / Psikolojik Güvenlik / Şirket Kültürü

Şefkatli bir Lider olmanın 6 yolu

Şefkatli liderlik üzerine ilk yazımda kavramı tanımlamış ve özelliklerinden bahsetmiştim.

https://bertayfisekci.com/2022/10/19/sefkatli-liderlik-tanim-ve-ozellikler/

 

Harvard Business Review’in araştırmasında şefkatli liderlerle çalışanların işlerine %25 daha bağlı oldukları, %20 daha fazla adanmışlık hissettikleri ve %11 daha az tükenmişlik sendromuna yakalandıkları ortaya çıkmış.

https://bertayfisekci.com/2022/08/10/doruk-cansev-ile-tukenmislik-sendromu-uzerine/

Bu yazıda da şefkatli lider olma yolunda 6 öneri & püf noktası ile devam ediyorum.

Kendi farkındalığınızı artırın ve önce kendinize şefkat gösterin

İlk bakılacak konu öncelikle kendi farkındalığınızın artması ve önce kendinize şefkatli olabilmektir. Kendinizi dinlemek, gereksiz yere tüm sorumluluğu her durumda kendinize yüklememek, mükemmeliyetçiliğin sizi eritmesine izin vermemek bu yolda yapabileceklerinizden sadece bazıları… Kendine şefkatli bir lider ekibine de şefkatli olma yolunda önemli bir adım atmış olur.

 

Kendinizi başkalarının yerine koyun, farklı dünyaları anlamaya çalışın

Kendinizi ekibinizdeki çalışanların yerine koyabilmek çok değerli… bu söylendiği kadar kolay olmayacaktır. Her insanın ayrı bir dünyası, koşulları, inanışları ve davranış kalıpları vardır. Kendinizi onların yerine koymadan önce onların içinde bulunduğu koşulları anlamak için daha fazla gayret göstermeniz gerekecek, daha fazla sorarak, daha fazla dinleyerek, daha az yargılayarak bunu yapmaya çalışabilirsiniz. Bunu yapabildikten sonra empati gösterebilmiş, kendinizi onların yerine koyabilmiş olma yolunda ilerleyeceksiniz.

 

Çalışanların işlerinden kişisel olarak sorumlu olmalarını sağlayın

Çalışanlarınızın yaptıkları işi sahiplenmelerini sağlayarak, hesap verebilir olmalarını sağlayarak da şefkatli lider olabilirsiniz. Bu şekilde çalışanınızın bir işi üstlenmesi, yürütmesi, sıkıntı duyduğunda size gelebilmesi, öğrenmesi, denemesi, bitirmesi ve sonunda bir sonraki sefere daha iyi yapabilmesi yolculuğunda orada olmuş olursunuz. Ekiplerde ikili düzlemde çıkan sorunların önemli sebeplerinden biri, işin verilmesinden sonra iletişimin yavaşlaması ve kopması olabiliyor, şefkatli lider olduğunuzda çalışanınız tüm süreç boyunca sizin orada olacağınızı bilecektir.

https://bertayfisekci.com/2021/10/13/5-adimda-ekibinizi-hesap-verebilir-hale-getirin/

 

Geliştirici ve Değer Katan Geri Besleme verin

Kimse eleştirilmekten hoşlanmaz & Herkes gelişmek ister

Geri besleme verebilmek bu iki doğru ifadenin ortasında ince ve duyarlı bir çizgide kalabilmeyi gerektirir. Geliştirici geri besleme vermeyi becerebildiğinizde şefkatli liderlik özelliklerinden birini daha gösterebilmiş olursunuz. Bu aynı zamanda “Senin gelişimini önemsiyorum” mesajını da çalışana vermenizi sağlayacaktır.

https://bertayfisekci.com/2021/11/19/3-adimda-gelistirici-geri-bildirim/

Psikolojik Güvenlik Ortamını Yaratın

Psikolojik güvenlik ortamı çalışanların kendilerini ifade etme konusunda rahat hissetmeleri, ortamın ve kültürün kişisel risk almalarına uygun olduğu algısı içinde olmalarına deniyor. Bu olduğunda “kınanmadan”, “aşağılanmadan”, “yargılanmadan”, “değer verilerek” çalışanlar kendilerini ifade edebiliyorlar. Bu olduğunda ayrıca yaratıcı ortamlar oluşuyor, yeni fikirler gelişiyor ve insani bağ da kurulmuş oluyor.

https://bertayfisekci.com/2019/03/10/psikolojik-olarak-guvenli-ortam-nasil-yaratilir/

 

Hata olduğunda yol haritanızı çizin

Ekibinizden bir çalışan önemli bir hata yaptığında sizin vereceğiniz tepki son derece önemlidir ve ekip içi dinamiklerinizi de etkiler. Burada vermek istediğiniz mesajlar şunlar olabilir.

Bu hatayı gördüm. Gerçeği o şekilde konuşabiliriz.

Bundan neler öğrendik, neden oldu, konuşalım.

Bundan sonrası için neleri farklı yapacağız, bilelim.

Şefkatli lider olmak bir hatayı “yok saymak” demek değildir, tam tersine, görmek ve olduğu gibi açık bir biçimde tartışılmasını ve yeni eylemler alınmasını sağlamaktır.

 

Yapılan çalışmalar kadın yöneticilerin daha şefkatli davranışlar gösterebildiklerini raporluyor, bu da üst düzeyde daha çok kadın yönetici olması dileği ile uyum içinde görünüyor.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir