Liderlik – Vizyon Oluşturma ve İletişimi

Şirketlerde sıklıkla ve özellikle değişim zamanlarında sorulan soru şudur?
Şimdi ne olacak?
Bu sorunun normal zamanlarda da yanıtlanması kritik bir liderlik özelliğidir. Liderler durumu irdeleyip olumlu bir gelecek vizyonu tasarlamak ve bu gelecek vizyonuna inanarak iletişimi yapmak durumundadırlar. Bu hem ekiplerin morali ve verimliliği, hem de süreçlerin bir vizyona bağlanması açısından vazgeçilmez önemdedir.
Bulutlu bir günde araç kullandığınızı düşünün, görüş alanınız açık, kurallara uygun şekilde ilerliyorsunuz. Siz tam göremeden birdenbire bir sis bulutunun içine girdiğinizi düşünün, ilk olarak neler yapardınız?
- Hızı azaltmak
- Daha dikkatli olmak
- Çevreye daha dikkatli bakmak
- Olumsuz senaryoları düşünerek araç kullanmak
İşte vizyonu belli olmayan ve bunun iletişiminin yapılmadığı organizasyonları da siste ilerleyen bir araç olarak düşünebiliriz. Bir sonraki adımı görememek, uzağı görüp ona göre plan yapamamak ve yavaşlamak vizyonsuz organizasyonların özellikleri olarak düşünülebilir.
Bu yazıda bir liderin vizyonunu bulması ve bunun iletişimini yapması yolculuğunu sizlerle paylaşacağım.
Olasılıkları Hayal Edin
Liderler hayal kuranlardır. Her organizasyon kurucularının hayalleri ile yola çıkmıştır. Gelecekteki olasılıkları düşünmek ve bunları ortak bir vizyona dönüştürmek liderlerin önemli görevlerindendir. Kendi vizyon dokümanınızı yazmak da bu çabanın önemli bir parçasıdır, şu sorular yardımcı olabilir:
- 5 yıl sonra nasıl bir organizasyon hayal ediyorsunuz?
- Siz lider olarak nasıl bilinmek nasıl bir iz bırakmak isterdiniz?
- Ana mesajınız nedir?
- Gelecek söz konusu olduğunda insanların neyi hayal etmesini isterdiniz?
- Sizin için büyük resim nedir?
Yapılan çalışmalarda çalışanların liderlerini “gelecek vizyonunu paylaştıkları ve büyük resmi gösterdiklerinde” çok daha etkili ve verimli bir lider olarak gördükleri raporlanmış.
Geçmişinizle Yüzleşin
Gelecek vizyonunuzu tasarlarken kendi geçmişinize bakmak siz fayda sağlayabilir. Hangi tekrarlayan deneyimleri yaşadınız, daha önceki işlerinizde temel dayanağınız veya felsefeniz neydi, neler iyi gitti ve neler sorun yarattı… Bunları önünüze koyup bir objektif değerlendirme yapmanız ve vizyonunuzu tasarlarken bunu göz önüne almanız doğru olabilir.
Ayrıca sadece kendi geçmişiniz değil, şirketin de yakın & orta geçmişini incelemeniz büyük fayda sağlar… Daha önce hangi prensipler üzerinden çalışılmış, neler başarılmış ve neler istendiği gibi gitmemiş ve neden? Arkasında nasıl bir hikaye var, araştırmak ve bir resme oturtmak fayda sağlayacaktır.
Bilinçli Farkındalık ile Şimdi’de Kalın
Geleceği görselleştirebilmek için şu anı iyi anlamanız gerekiyor. Ekibinizi iyi dinlemeli ve sorunları iyi özümsemelisiniz. Ancak şu anda süregelen acıları ve sorunları anlayabildiğinizde daha iyi bir gelecek vizyonu yaratabilirsiniz.
Bilinçli farkındalık (meditasyon) tekniklerini uygulayarak anda kalma oranınızı ve odaklanmanızı artırabilirsiniz. Günlük olup bitenin ötesine geçebilmeniz bu yolla mümkün olabilir. Bu yaklaşımın “ilgilendiğiniz ayrıntı düzeyi” ve “takviminizi kullanma biçiminize” kadar etkilediği faktörler vardır. Özellikle ekibinizi dinlemenizin kalitesi ve odaklanma biçiminiz “şimdi”yi anlamanız konusunda belirleyici olacaktır. Söylenmeyeni sezebilecek hale geldiğinizde o anı çözümleyebilen ve geleceği tasarlayabilen bir lider olabileceksiniz.
Gelecek vizyonunuzu tutkuyla paylaşın
Gelecek vizyonunuzu belirlemek ve bu vizyonu paylaşmakla ilgili sorun yaşıyorsanız bu vizyonla ilgili tutku eksikliğiniz olabilir. Liderler yapılmamışı yapmak, daha önce başarılmamışı başarmak isterler ve bu da vizyon için içlerinde taşıdıkları tutkunun varlığı ve paylaşımı ile görülebilir. Bu da liderin misyonunda ve vizyonunda bulduğu anlam ve bu anlamın iletişimi ile yakından ilgilidir.
Bugünkü iş hayatında işe yeni katılmış genç arkadaşlarımız açısında baktığımda liderin anlam bağı kurduğu bir vizyonun iletişiminde önemli eksiklikler olduğunu gözlemliyorum. Bir mobil telefon uygulaması için bir araya gelmiş kodlama ve tasarım grubunun bile işe, şirkete ve ekibe bağlı olmaları şirket sahibi veya ekip liderinin “büyük resmi” tutkuyla ifade edebilmesine bağlıdır. Kimin sorununu çözüyoruz, bu büyük resimde nasıl bir anlam ifade ediyor, bu bizi yolculuğumuzda nereye ulaştıracak ve siz bunun neresindesiniz, neden değerlisiniz sorularına sık sık verilecek yanıtlar bağlılığı ve performansı artıracaktır.
Ortak Gelecek Vizyonu Oluşturma
Lider olarak en önemli işlevlerinizden biri de ortak vizyon yaratmaktır. Çalışanlar tabii ki büyük resmi görmek ister ve ona göre davranmak ister fakat aynı zamanda gelecek vizyonuna doğrudan katkıda bulunmak da ister. Yaratacağınız gelecek vizyonunu ekibinizle birlikte tasarlamak, onların da fikirlerini almak ve ortak vizyon oluşturmak etkinliğinizin ve liderliğinin en önemli sonuçlarından biri olacaktır.
Bunu özellikle girişimci firmalar açısından düşünmenizi rica ediyorum. Kurucu ekip belli bir noktaya gelip belli bir başarı yakaladıktan sonra çalışan sayısı süratle artmaya başlar ve bir süre sonra insan kaynakları sisteminin de kurulmasıyla davranışlar kültür bir arada çalışma konuları gündeme gelir. Bu noktada eğer gelecek vizyonunu tüm çalışanlara açar onların da katılımını sağlarsanız ortak gelecek vizyonu duygusu kültüre gömülmüş olur. Bu da birlikte çalışma, doğru kararları verebilme ve bireysel vizyonlar ile ortak vizyonlarının birleştiği organizasyonların kurulmasını sağlar.
Bir lider olarak vizyonu oluşturma ve bunun iletişimi yapma başarınız için kritik önemdedir…
Ara
Son Yazılar
- Korkuyla Yönetmek Üzerine Eylül 27, 2023
- Takdir vermekten kaçınma sebepleri ve olası çözüm yolları Eylül 20, 2023
- Koçvari yaklaşımda 4 temel duygu Eylül 13, 2023
- Orta Kademe Yöneticilerinin Önemlerinin 12 Sebebi Eylül 6, 2023
- Ekibinizin size “açılabilmesi” için kullanabileceğiniz 3 soru Ağustos 30, 2023
Arşiv
- Eylül 2023
- Ağustos 2023
- Temmuz 2023
- Haziran 2023
- Mayıs 2023
- Nisan 2023
- Mart 2023
- Şubat 2023
- Ocak 2023
- Aralık 2022
- Kasım 2022
- Ekim 2022
- Eylül 2022
- Ağustos 2022
- Temmuz 2022
- Haziran 2022
- Mayıs 2022
- Nisan 2022
- Mart 2022
- Şubat 2022
- Ocak 2022
- Aralık 2021
- Kasım 2021
- Ekim 2021
- Eylül 2021
- Ağustos 2021
- Temmuz 2021
- Haziran 2021
- Aralık 2020
- Şubat 2020
- Ocak 2020
- Aralık 2019
- Kasım 2019
- Ekim 2019
- Eylül 2019
- Ağustos 2019
- Temmuz 2019
- Haziran 2019
- Mayıs 2019
- Nisan 2019
- Mart 2019
- Şubat 2019
- Ocak 2019
- Aralık 2018
- Kasım 2018
- Ekim 2018
- Eylül 2018
- Ağustos 2018
- Temmuz 2018
- Haziran 2018
- Mayıs 2018
- Nisan 2018
- Mart 2018
- Şubat 2018
- Ocak 2018
- Ekim 2017
- Eylül 2017
- Mayıs 2016
Kategoriler
- bağımsızlık
- Bağlılık aktiviteleri
- Bağlılık faktörleri
- Çalışan Bağlılığı
- Çalışan Sağlığı
- Çeşitlilik
- Delege etmek
- Geliştiren Organizasyon
- Genel
- Geri Besleme
- girişimcilik
- Güven
- Güven ortamı
- Hesap Verilebilirlik
- Hitabet
- inovasyon
- İş Dünyası
- İş kitapları
- İş-Hayat dengesi
- İşe Alım
- İşveren Markası
- Kapsayıcılık
- Kişisel deneyim
- Kişisel Gelişim
- Kitap
- Liderlik
- Mentörlük
- Ödül ve takdir
- Ofiste iletişim
- ofiste politika
- Ofiste verimlilik
- Pazarlama
- Psikolojik Güvenlik
- Referanslar
- Sağlık
- şeffaflık
- silo mentalitesi
- Şirket kültürü
- Takımlar
- Toplantılar
- Var olma amacı
- Wellness
- Yöneticinin Kalitesi